21.3 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Sprevrženo: Sredi političnega viharja elektromafija uničuje in privatizira energetiko

Piše: Nova24tv.si

V začetku septembra je odjeknilo – Termoelektrarni Šoštanj grozi stečaj! Minister Bojan Kumer je nastopil pred slovensko javnostjo kot rešitelj. Napovedal je interventni zakon, ki bo sprejet najkasneje v novembru. Poleg tega pa se pripravlja poseben zakon, ki bo izločil celotno termodivizijo iz HSE. A dokument SDH, ki smo ga prejeli v uredništvu, kaže, da smo sredi t. i. medijske “šok terapije”. Izločitev termodivizije iz HSE ni krizna rešitev, kot nam jo želijo predstaviti, temveč del dolgoročne strategije energetskega lobija. S končnim ciljem, kot napoveduje komentator Vane Gošnik: uničenjem HSE, pripojitvijo ostankov h GEN-I in GEN Energiji in vzpostavitvijo energetskega monopola z enim trgovcem in enim proizvajalcem električne energije. 

Minister Bojan Kumer je na novinarski konferenci 3. septembra napovedal pripravo interventne zakonodaje, ki bo spremenila TEŠ v javno gospodarsko družbo in omogočila zajetno finančno injekcijo, s katero bi omogočili njeno nadaljnje delovanje. Zaradi hudih finančnih težav država pripravlja tudi izločitev termodivizije, ki jo sestavljata TEŠ in Premogovnik Velenje, iz HSE (Holdinga slovenskih elektrarn). S pojasnilom, da HSE posluje dobro, termodivizija pa ustvarja izgubo.

Minister za okolje, podnebje in energijo je še isti dan zvečer gostoval na MMC. Potrebo po finančni injekciji države in preoblikovanju TEŠ-a je utemeljil na trenutno neugodnih tržnih razmerah. “Tržne razmere ne omogočajo stroškovne cene delovanja Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje,” je povedal.

Ne gre za trenutne razmere, pač pa za …
Dokument, ki ga predstavljamo v nadaljevanju, je del internega gradiva Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je nastal konec lanskega leta. Dokazuje, da izločitev termodivizije iz HSE ni zgolj posledica neugodnih “tržnih razmer”, pač pa posledica dolgoročnih ideoloških in morda (kot boste lahko prebrali v nadaljevanju) tudi povsem zasebnih interesnih predstavnikov trenutne oblasti.

V izhodiščih SDH za pripravo strategije upravljanje naložb države v poglavju “Sektorske strategije in izkaznica kapitalskih naložb po sektorjih” (podpoglavje “Sektor energetika”) lahko preberemo, da je cilj oblikovati “enoten proizvodni elektroenergetski steber, znotraj katerega se izvede optimizacija poslovnih procesov in konsolidacija kadrovske in finančne moči”.

Vir: SDH

In nato, pomembno: “Predhodno s ciljem do konca leta 2024 se izvede oddelitev premogovne dejavnosti in dejavnosti proizvodnje električne energije iz lignita skupine HSE na t. i. termo energetsko družbo, s čimer odklene znaten dodaten investicijski potencial za izvedbo pospešenega zelenega prehoda.” 

Skratka, “oddelitev” Premogovnika Velenje in TEŠ ni “zgolj” posledica neugodnih tržnih razmer, temveč, kot navajajo, predvsem pridobivanje kapitala za investicije v zeleni prehod.

V istem dokumentu med strateškimi usmeritvami in cilji HSE ponovno najdemo navedeno namero ločitve PV in TEŠ od HSE.

Vir: SDH

Še bolj eksplicitno je vse določeno pri poglavju “Pričakovanja SDH do družbe (HSE opa. a.)”

Vir: SDH

Končno pridemo tudi do kronskega dokaza: Zahteve (sicer nepodpisane) SDH za pripravo načrta prestrukturiranja HSE oz. načrta za izločitev PV in TEŠ iz HSE. Kot lahko vidite spodaj, ima zahteva datum 5. 12. 2023. Stara je torej že skoraj eno leto.

Vir: SDH

Da gre za dolgoročni načrt, pa kaže tudi pripadajoča časovnica, ki datumsko razčleni postopek izločitve termodivizije HSE.

Vir: SDH

Kot je razvidno, je bil prvi mejnik za izločitev določen že 31. decembra 2023. Ti mejniki so se nato nadaljevali čez letošnje leto. Zanimivo, 31. aprila letos je bil določen mejnik “Potrebno financiranje v fazi zapiranja TD: skladi za zeleni prehod, sredstva kohezijskih skladov EU, državna pomoč (če je skladna s pravili EU)”. Glej spodaj:

Vir: SDH
Vprašanje financiranja zaprtja termodivizije HSE je še posebej pereče. Trenutne ocene izgube, ki jo bo prihodnje leto pridelala TEŠ, se gibljejo med 150 do 200 milijoni evrov. Izgubo so, mimogrede, v veliki meri povzročili t. i. “emisijski kuponi” (več o teh – TUKAJ)  Strošek zapiranja TEŠ-a in Premogovnika Velenje pa po mnenju šefa Elesa Aleksandra Mervarja ne bo cenejši od dveh milijard evrov. Te dni o EU “skladih za zeleni prehod”, “kohezijskih skladih” ni veliko slišati. Govori se predvsem o državni pomoči, torej o “pomoči” davkoplačevalcev.

Vse poti vodijo na Gregorčičevo in k skupini GEN – na vrhu katere je Golob
O razvoju dogodkov smo povprašali Vaneta Gošnika, podpredsednika prve demokratične skupščine in nekdanjega predsednika Zelenih Slovenije, ki je prepričan, da za napovedano izločitvijo TEŠ-a in PV iz HSE stoji predvsem interes trenutne oblasti. Torej vlade, njenega predsednika Roberta Goloba, ministra Bojana Kumra in drugih.

Podpredsednik prve demokratične skupščine in nekdanji predsednik Zelenih Slovenije Vane Gošnik (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

 

“TEŠ bi radi sedaj preselili neposredno na SDH. Domnevam, da SDH TEŠ-a ne more prodati, dokler je ta del HSE. V kolikor pa bi se TEŠ in PV prenesla na SDH, pa bi se ju lahko preprosto uvrstilo v nestrateške naložbe in nato prodalo. Najhuje pa je naslednje: S tem, ko bi se TEŠ in PV izločila iz HSE, bi prenehal obstajati tudi poglavitni razlog za obstoj HSE. Ta je bil namreč leta 2001 ustanovljen prav z razlogom nastanka energetskega miksa vodne in termo energije. Gre za odličen portfelj, ki omogoča stabilno proizvodnjo elektrike. Če gre termodivizija stran od HSE, preneha obstajati tudi t. i. raison d’etre HSE. Predvidevam, da se bo neposredno za tem pojavilo razmišljanje, da se trgovalni del HSE preseli k GEN-I, češ, majhna država, kot je Slovenija, ne potrebuje dveh trgovcev z električno energijo. Gre še za en dodaten korak k “spoznanju”, da obstoj HSE ni več smiseln. Potem bo sledil naslednji korak, preostanek proizvodnega dela HSE se bo pripojil h GEN Energiji. Rezultat bo en trgovec, ki ga obvladuje Golob in eden proizvajalec, to je GEN Energija,” napoveduje Gošnik.

Golobu se mudi …
Kot napoveduje, bo končna posledica zgornjih gospodarsko-političnih manevrov bistveno slabša samooskrba Slovenije z energijo. Obnovljivi viri energije, s katerimi nameravajo nadomestiti izpad elektrike iz TEŠ-a, ne bodo zadostovali potrebam, zato bomo primorani v uvoz električne energije, ki pa bo seveda dražja, kot pa če bi jo proizvedli sami. Posledice za gospodinjstva in industrijo bodo katastrofične.

“Golobu se mudi. Ne ve, koliko časa se bo še uspel obdržati na oblasti, zato mora načrtovane spremembe izpeljati čim hitreje. Nato, po padcu vlade, se bodo vsi, ki so prišli iz energetike, v to tudi vrnili. A tedaj bo ta že ukrojena po njihovih željah. Nam pa bodo ostale drage položnice za elektriko in prav gotovo tudi redukcije električne energije, kar sicer napoveduje že nov 5-tarifni sistem,” zaključi Gošnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine