17.4 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

V novi Demokraciji preberite: Sporna udbovska preteklost in sedanjost Marte Kos

Piše: Vida Kocjan

Izbira novega slovenskega komisarja EU je nesprejemljiva zaradi povezav z jugoslovansko tajno policijo, za zamudo pri imenovanju pa je kriva slovenska vlada in ne slovenska opozicija, so prejšnji teden sporočili iz največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), del katere sta tudi slovenski stranki SDS in NSi.

V največji politični skupini Evropskega parlamenta (EP) tako delijo stališče ene svojih podpredsednic Romane Tomc (SDS), pri čemer so izpostavili, da »ne bi bilo zamude, če bi premier imenoval pravo osebo ob pravem času«. Poudarili so, da je EP pristojen za to, da preveri primernost komisarskih kandidatov za področja, ki jih bodo kot člani komisije pokrivali. Skupina EPP pa bo zagotovila, da bodo vsi pravično obravnavani na podlagi svojih veščin.

Marte Kos ne podpirajo

Dejstvo pa je, da v EPP ne podpirajo Marte Kos za evropsko komisarko, kar je prejšnji teden na družbenem omrežju X sporočila tudi vodja delegacije in podpredsednica skupine EPP Romana Tomc. Navedla je, da Kosova »nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij«.

Po vsebinsko nepojasnjenem odstopu Tomaža Vesela od kandidature za komisarja iz Slovenije je vlada za novo kandidatko nominirala Marto Kos, ki pa se bi morala predstaviti še parlamentarnemu odboru za zadeve EU. Do začetka tega tedna do njene predstavitve še ni prišlo, predsednik odbora Franc Breznik pa je zatrdil, da bo sejo odbora sklical, če bo od vlade prejel dodatna pojasnila o Veselovem odstopu.

V državnem zboru so namreč prejeli le izjavo Tomaža Vesela o umiku kandidature, po nekaterih informacijah naj bi bila ta izjava podpisana celo naknadno. Niso pa v državni zbor posredovali pisma, v katerem naj bi bila predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen zahtevala Veselovo zamenjavo. Zato je Franc Breznik za pismo zaprosil von der Leynovo. Po nekaterih informacijah naj bi von der Leynovi zapleti v Sloveniji celo ustrezali, saj naj bi imela velike težave s Stranko evropski socialisti (PES) in Skupino socialistov in demokratov (S & D), katere del je slovenska stranka SD), ki so nezadovoljni s sestavljanjem evropske vlade.

Franc Breznik je, takoj ko je vlada sporočila, da so za evropsko komisarko nominirali Marto Kos, vlado pozval, naj člane odbora seznani z vso potrebno dokumentacijo, vključno s korespondenco med predsednico EK in predsednikom slovenske vlade. Zakaj je ta tako pomembna? Ker iz nje izhaja, kakšni so sploh razlogi, da se je slovenska vlada odrekla Tomažu Veselu, čeprav je še pred nekaj dnevi zatrjevala, da je on edini slovenski kandidat. Dokler člani odbora te dokumentacije ne dobijo, seje, na kateri bi odbor odločal o primernosti Marte Kos, ne more biti.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine