15 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

(GLOSA) Sladkorna pena na Koroškem

Piše: Gašper Blažič

Priznam, kot otrok sem bil tipičen sladkosned. Ko smo v osemdesetih letih na našem TV-sprejemniku (takrat znamke Loewe) doma gledali Kviskoteko na tedanji TV Zagreb (danes je to HRT), sem si poleg Oliverja Mlakarja zapomnil še vse tiste reklame – tedaj smo temu rekli EPP, danes so to oglasi –, o desertni kremi, ki je več ni. Imenovala se je Ledolina.

Tisto melodijo so si brundali vsi, celo dimnikar na strehi ene od zagrebških zgradb v samem središču mesta. No, pri »zobarju« pa so nas zaradi navala na sladke dobrote krepko oštevali in nam peli zajčjo pesmico, v kateri se skriva verz »mi za kolače ni«.

Na prvi letošnji šolski dan, ko je doslej nevidna Osnovna šola Frana Albrehta v Kamniku končno postala vidna (ker tamkajšnji občinarji pač niso hoteli vreči puške v koruzo), pa je bil največji presežek cukra tokrat zabeležen v Črni na Koroškem. Obiskala jo je namreč predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (že drugič). Seveda ni manjkal niti predsednik vlade Robert Golob. Očitno nista imela časa, da bi se pomenkovala o kandidatu za evrokomisarja Tomažu Veselu, kajti ko so zraven TV-kamere in tudi mati županja Romana, je treba pač narediti šov. In so trepljali drug drugega po ramenih, kako se je v kraj vrnilo upanje predvsem zato, ker se je država, pardon, vlada zelo hitro odzvala, z njo pa seveda tudi Evropska komisija. Jasno, samo ta presneta birokracija nam nagaja, sicer bi nam premier Golob lahko še bolj izdatno pomagal, kajne?

Skratka, skoraj nič se ne pozna, da je bila Črna še pred kratkim pod vodo. No, razen če je po vodi priplavala sladkorna pena. Te je bilo tisti ponedeljek, 2. septembra, v Črni več kot dovolj. Saj verjetno veste, kako je to videti? To je tako, ko neki striček na leseno palčko navija penasti oblak, iz njega pa nastane lizika, ki je precej sladka. Seveda ni prav zdrava zadeva. Pa ne samo zaradi zob, ampak tudi zaradi vpliva na presnovo. Toda nič bat, zdravstvena reforma že deluje in kmalu bomo imeli v Sloveniji pravcato Indijo Koromandijo. Zdravi pa smo že sedaj toliko, da lahko plešemo, medtem ko Golob igra harmoniko.

In če smo že pri sladkosnedih, naj spomnim na tiste kosmatince, ki že po imenu vedo, kje je med. In tudi ime Ursula pomeni »medvedka«. Zagotovo je strašansko uživala ob Golobovi sladkorni peni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine