17.3 C
Ljubljana
četrtek, 19 septembra, 2024

(AKTUALNO) Von der Leyen v pismu Golobu poudarila neustrezne kompetence Tomaža Vesela

Piše: C. R., STA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v pismu, ki ga je 5. septembra poslala premierju Robertu Golobu, zapisala, da prvotni slovenski kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel nima ustreznih kompetenc za položaj v Evropski komisiji, ter predlagala njegovo zamenjavo.

Predsednica Evropske komisije je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu potrdila, da je pisala Golobu ter ga pozvala, naj zamenja komisarskega kandidata. Pismo je posredovala v DZ, na omrežju X pa ga je objavil prvak SDS Janez Janša.

Predsednik odbora za zadeve EU iz vrst SDS Franc Breznik je s pridobitvijo pisma pogojeval sklic seje odbora, ki naj bi podal mnenje o novi slovenski kandidatki Marti Kos.

Von der Leyen je v pismu zapisala, da je avgusta v pogovoru z Veselom ocenila njegove splošne kompetence, neodvisnost in zavezanost Evropi, pri čemer je posebej upoštevala njegove profesionalne izkušnje in življenjepis.

Novinarska konferenca poslanca SDS in predsednika odbora DZ za zadeve EU Franca Breznika, na kateri bo podal zadnje informacije glede komisarske kandidature Slovenije, bo danes ob 13.30.

Ocenila je, da Veselu manjkajo ustrezne izkušnje in kompetence, da bi lahko kot evropski komisar sodeloval z Evropskim parlamentom in Evropskim svetom, ter vodil pomembne pogajalske procese v imenu EU.

“Takšne kompetence se pridobijo zlasti z opravljanjem pomembnih političnih ali vsaj veleposlaniških funkcij na nivoju EU ali na nacionalnem nivoju,” je še zapisala von der Leyen ter premierja Goloba pozvala, naj do torka, 10. septembra, predlaga drugega kandidata.

Preberite tudi: Predsednica EK Ursula Von der Leyen predstavila sestavo nove Evropske komisije; Sloveniji v Evropski komisiji pripadel resor širitve; Von der Leyenova poslala pismo premierju Golobu s pomisleki glede Vesela

Vesel je 6. septembra odstopil od kandidature za evropskega komisarja, zatem je vlada 9. septembra za novo kandidatko iz Slovenije predlagala nekdanjo diplomatko Marto Kos. Kot je danes sporočila von der Leyen, bo Kos v novi sestavi Evropske komisije zasedla resor širitve EU, ob tem pa opozorila, da postopek potrjevanja kandidatke v Sloveniji še ni končan.

Vlada mora namreč še pridobiti nezavezujoče mnenje odbora DZ za zadeve EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine