21 C
Ljubljana
četrtek, 19 septembra, 2024

Jutri, na Janšev rojstni dan, nadaljevanje kafkovskega maratonskega sojenja v zadevi Trenta

Piše: G. B.

Sojenje v zadevi Trenta se jutri nadaljuje, saj naj bi predvidoma zaslišali priče, kot je v začetku septembra napovedala sodnica Cvetka Posilovič, ki vodi postopek. Sojenje na celjskem sodišču se bo začelo ob 9h v razpravni dvorani 19.

Kot je znano, želi globoka država z omenjenim fantomskim sojenjem doseči pravosodni umor predsednika SDS Janeza Janše, ki je eden od soobtožencev. Skupaj z njim sta na zatožni klopi še Branko Kastelic in Klemen Gantar, nekdanja vodilna v podjetjih Imos in Eurogradnje. Vsem trem pa obtožnica, ki jo zastopa Boštjan Valenčič, očita zlorabo položaja pri prodaji zemljišča v Trenti, ki ga je Janša kupil leta 1992, trinajst let kasneje pa prodal za precej večjo ceno. Češ da je Janša za omenjeno zemljišče dobil veliko preveč, na kar naj bi vplivalo dejstvo, da je bil takrat predsednik vlade.

Poleg Cvetke Posilovič sta člana senata še porotnika Suzana Žinić in Andrej Volk. Kljub temu, da sta politično okužena – Žinićeva je med drugim povezana tudi s sedanjo pravosodno ministrico in članico SD Andrejo Katič -, je celjsko sodišče v začetku meseca odločno odbilo zahtevo obrambe po njuni izločitvi. Za to odločitev je potrebovalo dva meseca.

Maratonsko sojenje, ki bo po vsej verjetnosti trajalo do poznega popoldneva, je zanimivo tudi, ker jutri Janez Janša praznuje rojstni dan, medtem ko je na dan prejšnjega sojenja rojstni dan praznovala njegova žena Urška Bačovnik Janša. Na to dejstvo je bila sodnica sicer opozorjena, vendar je izbira datumov sojenja po njeno čisto naključje in ne gre za nobeno zaroto.

Na prejšnji obravnavi je sicer Janša v odgovoru na obtožnico pojasnil, da so bile leta 1992 cene nepremičnin na območju Zgornjega Posočja po osamosvojitvi Slovenije razmeroma nizke, vlaganje v njihovo obnovo pa je dovoljeno tudi na območju Triglavskega narodnega parka, kjer se nahaja Tonderjeva domačija. O njej smo podrobneje pisali TUKAJ. Cene so nato močno zrasle v času, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo in ko so imeli pravico do nakupa nepremičnin tudi tujci.

Zadeva Trenta se sicer vleče že debelo desetletje. Že leta 2011 so jo mediji – takrat zlasti novinarka in danes poslanka Mojca Šetinc Pašek – uporabljali v času pred volitvami za napade na SDS. Nato jo je uporabila protikorupcijska komisija, tedaj pod vodstvom Gorana Klemenčiča, za napad na drugo Janševo vlado, zatem se je zadeva že preselila na sodišče. V začetni fazi so botri globoke države tudi manipulirali s cenitvijo zemljišča, saj so želeli doseči čim nižjo cenitev. Pred dvema letoma je bil proces spet obnovljen, zagotovo z namenom, da bo prvostopenjsko sojenje končano malo pred naslednjimi volitvami. Seveda tako, da bodo obtoženci krivi.

Velja pa tudi spomniti na nedavno objavljene oglase za prodajo vrstnih hiš v Murglah, zgrajenih leta 1983. V eni od teh namreč stanuje Milan Kučan, v začetku devetdesetih pa so bile po smešno nizkih cenah odkupljene po t. i. Jazbinškovem zakonu. Leta 2010 je Simona Dimic, nekdanja desna roka Boruta Pahorja, tam kupila hišo za pol milijona evrov, danes pa njihove cene dosegajo že milijon evrov. Vendar se s tem ne ukvarja nobeno od sodišč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine