21 C
Ljubljana
četrtek, 19 septembra, 2024

V novi številki revije Demokracija preberite: Rdeči karton iz Bruslja in Golobovo dvojno ponižanje

Piše: Metod Berlec

Prejšnji petek se je zgodilo tisto, kar se je že nekaj dni napovedovalo. Kandidat Gibanja Svoboda in predsednika vlade Roberta Goloba ter vladajoče koalicije za evropskega komisarja Tomaž Vesel je bil prisiljen odstopiti od kandidature.

To možnost je že prejšnjo sredo napovedal predsednik SDS Janez Janša. Na omrežju X se je namreč odzval na pisanje spletnega portala The European Conservative in njihovega članka »Socialists Whine About Not Having More Commissioners« (slov. »Socialisti tarnajo, da nimajo več komisarjev«), ki je zapisal, da so evropski socialisti (PES/S & D) nezadovoljni, ker naj bi dobili znotraj Evropske komisije (EK) premalo komisarjev. V novi komisiji naj bi jih bilo od 27 članov 15 iz EPP, le 4 pa iz držav, ki jih vodijo socialistične stranke. Preostalih osem mest naj bi bilo razdeljenih med liberalce, nacionalne konservativce in neuvrščene.

Preigravanje dveh scenarijev

Po Janševo naj bi ta članek pojasnjeval motiv nedavnega obiska predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Sloveniji. Slovenija naj bi po novem v EK predlagala kandidatko iz vrst socialistov, ki naj bi imela tudi diplomatske izkušnje − Tanjo Fajon. Predsednica EK bi tako ublažila svoji dve ta čas največji politični težavi. Spolno neuravnoteženo komisijo in nezadovoljne koalicijske partnerje socialiste. Janša: »1. Od njene zaletave obljube, da bo zagotovila enakopravno zastopanost (obeh!) spolov, namreč ni ostalo veliko, saj je med predlogi za 27-člansko komisijo le 9 žensk …«

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine