21 C
Ljubljana
četrtek, 19 septembra, 2024

(IZJAVA DNEVA) EP Milan Zver: “Podal sem zahtevo za razkritje dokumentacije Evropske komisije povezane s postopkom imenovanja slovenskega komisarja”

“Danes sem v skladu z Uredbo (ES) št. 1049/2001, ki javnosti zagotavlja pravico do vpogleda v interne dokumente javnega značaja, od Evropske komisije zahteval objavo vseh dokumentov postopka imenovanja slovenskega komisarja,” je na omrežju X 12. septembra zapisal evropski poslanec Milan Zver.

Kot je pojasnil v objavi na družbenem omrežju X, je to storil zaradi velikega pomanjkanja informacij v slovenski javnosti v zvezi s postopkom imenovanja novega slovenskega komisarja ter zaradi nerazkritja uradnih dokumentov s strani vlade Roberta Goloba. Prepričan je, da to še dodano krepi nezaupanje v postopek imenovanja.

“Od Evropske komisije formalno zahtevam objavo vseh dokumentov, povezanih z letošnjim imenovanjem slovenskega komisarja, ki so bili izmenjani med Evropsko komisijo in Vlado Republike Slovenije. Posebej zahtevam objavo pisma predsednice Evropske komisije z dne 5. 9. 2024. Pravico javnosti do vpogleda v te dokumente, ki je zagotovljena v Pogodbi o delovanju Evropske unije, Listini Evropske unije o temeljnih pravicah ter Uredbi (ES) št. 1049/2001, je potrebno spoštovati, saj to prispeva k večji preglednosti in transparentnosti postopka, ki ga izvaja Evropska komisija,” je zapisal Zver.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine