17.4 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

V novi št. revije Demokracija preberite: Predsednica DZ RS ne spoštuje osnovnih demokratičnih standardov! Kaj se skriva za vladnim reševanjem TEŠ? Intervjuji: dr. Leon Cizlej, Urša Cankar Soares in Karin Planinšek

Piše: M.B.

V novi številki revíje Demokracíja pišemo o škandaloznem ravnanju predsednice Državnega zbora Republike Slovenije Urške Klakočar Zupančič, ki ji opozicija očita zlorabo položaja, kršenje ustave in poslovnika. O rdečem kartonu, ki ga je vladajoča tranzicijska levica pod vodstvom Roberta Goloba dobila iz Bruslja v primeru kandidata za evropskega komisarja in dvojnem Golobovem ponižanju. Objavljamo intervjuje z jedrskim fizikom dr. Leonom Cizljem,  koordinatorico Pohoda za življenje Uršo Cankar Soares in spletno vplivnico Karin Planinšek.

Diktatorsko obnašanje predsednice DZ RS

Med SDS in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič je bilo v zadnjih tednih znova burno zaradi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o slovenski (elektro)energetiki, ki sta jo julija vložili opozicijski SDS in NSi. Predsednica DZ namreč te točke dnevnega reda še ni uvrstila na sejo DZ, kar pa v opoziciji vidijo kot zlorabo položaja, kršenje ustave in poslovnika.

Kafkovski proces v montirani zadevi Trenta

Sodni proces v slogu enega najbolj znanih romanov Franza Kafke – mišljena je seveda zadeva Trenta – se je 3. septembra v Celju nadaljeval. Narok je trajal skupaj kar sedem ur. Praktično en delovni dan. Potem ko sta dva naroka v avgustu odpadla – menda zaradi čakanja na odločitev celjskega okrožnega sodišča o sestavi senata oziroma o dveh sodnikih porotnikih, ki sta politično okužena –, je začetek septembra prinesel nadaljevanje sojenja v zadevi Trenta.

Agonija na RTV Slovenija se bo nadaljevala

Svet RTVS je 11. julija objavil razpis za novega predsednika uprave, potem ko je nekdanji predsednik uprave Zvezdan Martić konec maja podal odstopno izjavo zaradi izgube zaupanja pri večini svetnikov. Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v sredo na izredni seji za novo predsednico uprave RTVS imenoval sedanjo v. d. predsednice uprave Natalijo Gorščak. Svoj štiriletni mandat je nastopila že naslednji dan. Poznavalci pravijo, da se bo tako agonija javnega zavoda nadaljevala.

Intervjuji: Leon Cizlej, Urša Cankar Soares in K. Planinšek

(Foto: montaža Demokracija)

Pogovarjali smo se s prof. dr. Leonom Cizeljem, ki je eden najuglednejših strokovnjakov za jedrsko fiziko pri nas. Prepričan je, da je investicija v drugi blok Nuklearne elektrarne Krško najboljša rešitev za rastoče energetske potrebe Slovenije. Koordinatorica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares je za našo revijo poudarila, da je nerojeni otrok človek od spočetja naprej, da v Sloveniji zaradi splava še vedno umre okoli deset otrok dnevno in da zato v šolah manjka ena petina otrok. Letos vabi na tri Pohode za življenje, ki bodo ta mesec v Kopru in Mariboru, oktobra pa v Ljubljani. Pogovarjali pa smo se tudi s Karin Planinšek, mlado konservativno spletno vplivnico in voditeljico podkasta Na tekočem ter članico SDM, ki med drugim pravi, da od naših evropskih poslancev zdaj pričakuje zelo oster nastop.

Zaključni račun proračuna obremenjuje vladajoče

Računsko sodišče je v reviziji lanskega proračuna revidiralo splošni del proračuna, to je pravilnost priprave izkazov, pa tudi pravilnost izvrševanja proračuna, to je pravilnost izvrševanja odhodkov, je ob predstavitvi revizijskega poročila prejšnji teden pojasnila predsednica računskega sodišča Jana Ahčin. Revizorji so izrekli mnenje s pridržkom. Ugotovili so številne nepravilnosti, povezane z izplačevanjem iz splošne proračunske rezervacije, izpeljavo zakona o javnih naročilih in nepravilnosti, vezane na izplačevanje plač. Potrdile so se tudi nepravilnosti, o katerih je bilo v tem letu največ slišati.

Kaj se skriva za vladnim reševanjem TEŠ?

Golobovi nam sporočajo, naj bi se bilo finančno stanje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) zaostrilo do te mere, da Tešu brez ukrepanja države z letom 2025 grozi stečaj. Poznavalci in domačini iz Šaleške doline pa navajajo, da gre za kratkoročno in egoistično logiko Golobovih tržnikov, ki jih zanima izključno osebni profit, ki se povečuje z uvozom drage elektrike. Ta bo še dražja, če državljani ne preprečimo likvidacije strateškega Teša, ki daje tretjino slovenske elektrike tudi tedaj, ko ni sonca in ko je vodostaj slovenskih hidroelektrarn nizek.

Zvezna republika Nemčija pred gospodarsko katastrofo

Statistiki za letos napovedujejo ničelno rast nemškemu gospodarstvu. Katastrofalne posledice globalistične politike Scholzeve vlade. Zelena agenda in množične migracije so glavni krivec za stagnacijo. Globalisti kakopak krivdo valijo na »skrajno desnico«. Gospodarske napovedi glede Nemčije so porazne. Po analizi münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo bo letošnja rast nemškega gospodarstva ničelna! To potrjujejo tudi podatki o rasti v drugi četrtini letošnjega leta, ki so Nemčijo namerili celo negativno rast 0,1 odstotka! To pomeni, da se nemško gospodarstvo nevarno maje in s tem tudi gospodarstvo naše celine. Nemčija je namreč najmočnejši steber evropskega gospodarstva, tako rekoč motor Evrope.

Francija v plamenih izgubila še eno cerkev

V Franciji znova zagorela cerkev. Rekonstrukcija bo trajala več let. Požigalec naj bi bil levičar, naklonjen islamu. V Belgiji katoliška šola uvaja arabščino kot obvezen predmet. Razlog je tudi številno prebivalstvo migrantskega izvora. Spomnimo. Leta 732 je Karel Martel v bitki pri Poitiersu porazil Omajadski kalifat in s tem preprečil širjenje islama v Zahodno Evropo. Sablja polmeseca in zvezde je večkrat udrihala po stari celini, vendar je bila vedno znova pregnana. Danes pa se islamizacija širi po ulicah in mestih celine, pa ne z vojno, temveč v imenu človekoljubja, strpnosti in solidarnosti.

V reviji Demokracija si lahko preberete še številne kolumne in tribune!

(Foto: montaža Demokracija / STA)

Vabljeni k nakupu in branju nove št. revije Demokracija!

(Foto: montaža Demokracija)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine