21.3 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Trump in Harris nocoj na ključnem predvolilnem soočenju

Piše: B.S

Ameriška predsedniška kandidata, republikanec Donald Trump in demokratka Kamala Harris, se bosta nocoj ob devetih po krajevnem času v Philadelphii pomerila na njunem prvem in najverjetneje edinem televizijskem soočenju pred volitvami 5. novembra.

Trump se je junija pomeril na soočenju s takratnim demokratskim predsedniškim kandidatom Joejem Bidnom, ki se je tako slabo odrezal, da so ga v stranki prepričali, naj odstopi od kandidature za drugi mandat.
Biden je po začetnem oklevanju 21. julija po nacionalni konferenci republikanske stranke odstopil in za naslednico podprl svojo podpredsednico.

Veliki mediji so takoj začeli »pupati Harrisovo, ki ji je čez noč narasla podpora v anketah. Na nacionalni ravni vodi Trumpa od 1-3 odstotne točke. Vendar pa je v ameriškemu elektorskemu sistemu ključnega pomena podpora po posameznih državah in v teh ima Trump prednost.

A tudi prednost Harrisove na nacionalni ravni se po začetni evforiji počasi topi, predvsem zato, ker se Harrisova izogiba srečanj z novinarji. Oziroma bolje rečeno, Harrisova se boji nastopov, ki niso skrbno izscenirani, saj se zna hitro zaplesti v odgovorih.

Zaradi tega je tudi zahtevala, da bi ji dovolili med debato imeti zapiske, vendar pa je televizijska hiša to odklonila- kandidata morata med debato odgovarjati »iz glave«.

Republikanci upajo, da se bo Trump vzdržal osebnih napadov in se koncentriral na gospodarsko in migrantsko krizo ter sramoten umik ameriške vojske iz Afganistana.

Debata je sicer pomembna za oba kandidata, vendar veliko bolj za Harrisovo. Kar tretjina volivcev namreč meni, da bi jo morali bolj »spoznati«, saj je bila vse štiri svojega podpredsedniškega mandata bolj ali manj nevidna.

Analitiki menijo, da bi slab nastop v debati sicer hudo prizadel Trumpovo kampanjo, a bi se lahko še pobral. Slab nastop Harrisove pa bi njeno kampanjo pokopal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine