21.3 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Breznik od Goloba zahteva pismo Von der Leynove

Piše: A.G. (Nova24tv)

Včeraj sta se na temo fiaska iskanja slovenskega kandidata za evropskega komisarja soočila poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi in poslanec stranke SDS ter predsednik odbora za zadeve EU Franc Breznik. Breznik je razkril svoje informacije in sicer, da je predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen osebno poslala pismo predsedniku vlade Robertu Golobu z diktatom naj zamenja kandidata.

V pričetku se je Lenart Žavbi zahvalil Tomažu Veselu, češ, da je sam odstopil, ko je videl, da ne bo mogel sodelovati s Ursulo von der Leyen, kot bi si želel, saj da med njima ni bilo kemije. Ter da je ko je v poslansko skupino GS prišla nova kandidatka Marta Kos “je bilo katarzično, izjemno dobro vzdušje. Vrnili so se občutki izpred volitev in od tega trenutka boste videli svobodo z novo in dodatno energijo za naprej”, je povedal Žavbi.

Žavbi je še zagarantiral, da bo Marta Kos med najboljšimi evropskimi komisarkami v tem mandatu. To je Breznik označil za čisto sprenevedanje. “Že 13 let sem v vrhu slovenske politike in takšnega sprenevedanja še nisem slišal”, je izrazil svoje nestrinjanje opozoril na določena dejstva. Povedal je, da Vesel ni sam podal odstopne izjave, ampak je bil k temu prisiljen s strani predsednika vlade.

Golob je Vesela prisilil v odstop
“Vesel ni sam dal odstopne izjave v to ga je prisilil predsednik vlade, povabil ga je v kabinet, mu pokazal pismo predsednice komisije po mojih informacijah, brez kakršne koli obrazložitve vrgel to na mizo in čakal, da to podpiše. Bil je prisiljen k odstopu in je odstopil, ker je želel ostati še vsaj malo kredibilen in rešiti vlado, kar se je še rešiti dalo.”

Breznik je še opozoril, da se kandidat išče glede na spol, kar je označil za diktat Ursule von der Leyen. Poudaril je, da problem niso majhne države, ampak neizkušeni politiki, predvsem v Sloveniji, ki ne znajo oceniti, kdaj je primerno forsirati določenega kandidata. “Imamo celo vrsto malih držav, večkrat je bila omenjena Malta. Ne le da je njihov predsednik vlade odklonil zamenjavo svojega kandidata, pri 600 tisoč prebivalcih imajo tudi predsednico evropskega parlamenta.”

Breznik je še opozoril tudi na pomanjkanje posvetovanja z opozicijo in “kandidati, ki so izven tega balončka levega spektra politike. Imamo tudi v ženski populaciji odlične kandidate, na primer dr. Verica Trstenjak, ki je bila vrhunska pravobranilka na sodišču. Gre za popolno sprenevedanje, še nekaj dni nazaj so povedali, da stojijo za kandidatom Veselom, kakšni so to tudi odnosi do Vesela”?, se sprašuje Breznik.

Na vprašanje ali drži, da je predsednik vlade zahteval odstop do kandidature, Žavbi ni znal odgovoriti in dejal, da ne ve ničesar o tem pismu, niti ne ve, kaj je Ursula von der Leyen obljubila Sloveniji za zamenjavo.

Kot je znano, bo seja odbora za zadeve EU, na kateri se bo Marta Kos prestavila v petek, sestava Evropske komisije pa bo v sredo. Pri tem se opoziciji očita zavlačevanje, kar pa je Breznik ostro zanikal. “Za prejšnjega kandidata smo prekinili dopust, smo prišli ko DZ ne deluje in smo ustregli želji predsednice Evropske komisije”, je povedal in dodal, da ima DZ svojo proceduro, da se skliče seja v 14 dneh, Breznik pa bo to storil veliko prej. Še pred sejo pa Breznik želi pismo.

“Poslal sem na vlado dopis, naj mi pošljejo dodatno gradivo, še posebej pismo Von der Leynove. Zanima nas, na podlagi česa je bil zavrnjen Vesel ali je bil problem le spol, ali ker nima političnih izkušenj, saj jih tudi niti Marta Kos, ali nima vodstvenih izkušenj”, je povedal Breznik in dodal, da je seja v petek, ker se mora Kosova tudi pripraviti.
“Jaz se Von der Leynovi ne bom podrejal, dokler bom vodil ta odbor bo tako, kot smo si zapisali v poslovniku in zakonu”, je še zaključil Breznik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine