11.6 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Papež na Papui Novi Gvineji pozval k pravični delitvi bogastva

Piše: C. R., STA

 Papež Frančišek je v okviru turneje po jugovzhodni Aziji danes na obisku Papue Nove Gvineje, kjer je med drugim izpostavil delitev bogastva in naravnih virov v korist celotne skupnosti. Ob tem je pozval k omejevanju nasilja med plemeni, trajnostnemu in pravičnemu razvoju ter odpravi neenakosti med spoloma in nasilja nad ženskami.

Papež je v petek prispel iz Indonezije na Papuo Novo Gvinejo, kjer se je v prestolnici Port Moresby srečal z generalnim guvernerjem Bobom Dadaejem in drugimi vladnimi uradniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prav je, da velike korporacije pri razdeljevanju prihodkov in zaposlovanju delavcev ustrezno upoštevajo potrebe lokalnega prebivalstva, da bi se izboljšale njihove življenjske razmere,” je po srečanju dejal glede delitve bogastva, ki izhaja iz obilice naravnih virov v otoški državi.

Papua Nova Gvineja je bogata z naravnimi viri, kot so zlato, baker, nikelj, nafta in plin. Vendar pa po podatkih organizacije Oxfam beleži visoko raven neenakosti, po indeksu razvoja ZN (HDI) pa je na 156. mestu med 187 državami, kar je najnižje zunaj podsaharske Afrike.

Papež je pozval še k odgovornemu upravljanju narave in sodelovanju državljanov za zagotovitev trajnostnega in pravičnega razvoja. Papua Nova Gvineja je namreč znana tudi po biotski raznovrstnosti, ki pa jo ogrožata zlasti intenzivno kmetijstvo in sečnja gozdov.

Spregovoril je tudi o nasilju med plemeni in pozval k boju proti nasilju nad ženskami. V Papui Novi Gvineji se namreč ženske soočajo z izredno visoko stopnjo nasilja in slabega ravnanja, pogosta so tudi posilstva in nasilje v družini, tako nad ženskami kot otroki.

Papež Frančišek bo v državi ostal danes in še v nedeljo, ko bo na športnem stadionu v Port Moresbyju vodil veliko bogoslužje. To je njegova druga postojanka na 12-dnevni turneji po vzhodni Aziji, v okviru katere bo obiskal še Vzhodni Timor in Singapur.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine