11.8 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Vojna v Ukrajini: Ukrajinski položaji v okolici strateško pomembnega mesta Pokrovsk so v težkem položaju

Piše: C. R. / Forbes/ Unian/ The Telegraph

V teh dneh ukrajinski in tudi tuji mediji opozarjajo, da je položaj na frontni črti v okolici ukrajinskega mesta Pokrovsk zelo težak.  Pokrovsk je sicer pomembno strateško in logistično vozlišče za praktično vso frontno linijo v regiji Doneck. Na celotni frontni liniji je bilo v zadnjem dnevu skoraj 200 bojnih stikov.

 

Ruska ofenziva na Pokrovsk ne ogroža le pomembnih oskrbovalnih poti, temveč tudi samo mesto in vse civiliste. Ustvarja tudi izjemno nevarne razmere za ukrajinske enote južno od Pokrovska.

Analitik Forbes,  David Axe, piše, da so Rusi, ko so se približali Pokrovsku, obšli ukrajinske sile, ki so držale linijo sever-jug med vasjo Memryk in reko Vovča, ki poteka sever-jug tri milje vzhodno od Memryka. „Rezultat tega je odprta polica, ki se proti vzhodu zajeda v rusko linijo – polica, ki bi se z nekaj odločnimi manevri Rusov lahko spremenila v past za več sto ukrajinskih vojakov,“ je zapisal analitik.

Znotraj te izbokline so enote 59. motorne pehotne brigade, 68. brigade Yeager, 117. brigade Teritorialne obrambe Ukrajine in 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine. Obenem analitik ugotavlja, da sta celovitost in trajnost teh ukrajinskih sil odvisni od 25. zračnodesantne brigade, ki brani vas Ukrajinsk v severni smeri tega izseka.

(Foto: Forbes/ Conflict Intelligence Team)

Morda, piše analitik, se je ukrajinski umik že začel, kar je smiseln korak ukrajinskega poveljstva. Z umikom bi Rusom prepustili približno 30 kvadratnih kilometrov, vendar bi ohranili celovitost ukrajinskih bataljonov v kritičnem trenutku, pravi analitik. Poleg tega nekatere optimistične ocene spopadov v okolici Pokrovska kažejo na upočasnitev ruske ofenzive, kar bi lahko Ukrajincem dalo čas in prostor za okrepitev obrambe in logistike ter rešitev mesta.

„Ni dovolj vojakov. Tako malo jih je, da bi lahko bila izguba delov štirih brigad za Ukrajince katastrofalna. Hkrati bi lahko uspešna evakuacija teh skoraj obkoljenih enot okrepila zravnano in skrajšano ukrajinsko linijo,“ pravi Forbesov analitik. Poudarja, da je to verjetno najbolj optimističen izid za Ukrajince, ki branijo Pokrovsk, saj je po mnenju strokovnjakov stabilizacija na tem odseku frontne črte mogoča do jeseni, ko bo ruska vojska izčrpala svoj ofenzivni potencial.

Razmere v bližini Pokrovska 

Časopis The Telegraph je dan prej poročal, da ruske enote napredujejo proti Pokrovsku v regiji Doneck. Predvidevalo se je, da bi lahko Ukrajina že septembra izgubila Pokrovsk, saj zaradi dejanj okupatorjev grozi, da bodo obkolili velik del ukrajinske fronte.

Volodimir Zelenski je dejal, da se v zadnjih dveh dneh ruske okupacijske enote niso premaknile v smeri Pokrovska, medtem ko je bilo veliko število ruskega vojaškega osebja iz okupiranega dela juga Ukrajine – Zaporožja in Hersonske regije – premeščeno v Kursko regijo Ruske federacije.

Po navedbah analitikov ISW je AFU v bližini Pokrovska dosegla nekaj uspehov. Glede na posnetke geolokacije so ukrajinski vojaki ponovno zavzeli položaje jugozahodno od Novohrodivke.

Ukrajina pod brutalnim ruskim napadom

Sicer pa je bila Ukrajina je bila minulo noč spet tarča ruskih zračnih in topniških napadov, ki so terjali žrtve med civilisti, so danes sporočile ukrajinske oblasti. V mestu Zaporožja na jugovzhodu države sta bila ubita dva civilista, tudi otrok.

V ruskih napadih na ukrajinsko ozemlje je bilo od ponedeljka zvečer ubitih in ranjenih več civilistov. Mesto Zaporožja so v ponedeljek zvečer, po obisku predsednika Volodimirja Zelenskega, zadeli izstrelki, ki so ubili dve osebi. Ena od žrtev je bil osemletni deček, je na Telegramu sporočil regionalni guverner Ivan Fedorov. Poškodovana je bila tudi stavba.

Zelenski se je v mestu blizu fronte srečal z nizozemskim premierjem Dickom Schoofom, ki je v ponedeljek nenapovedano obiskal Ukrajino.

V mestu Dnipro je bil v raketnem obstreljevanju ubit človek, še šest ljudi je bilo po navedbah lokalnih oblasti ranjenih. Na območju je bila zadeta tudi transformatorska postaja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tarča ruskih napadov so bili tudi številni kraji v severovzhodni regiji Sumi. Ranjeni so bili trije ljudje. Skozi Sumi ob meji z Rusijo poteka oskrba ukrajinskih enot, ki sodelujejo v čezmejni ofenzivi v ruski regiji Kursk.

Ukrajinske zračne sile pa so sporočile, da so ponoči sestrelili 27 od 35 ruskih bojnih brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, še poroča dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine