11.8 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Nezakonite čistke vladajočih: primer dr. Leona Cizlja

Piše: Vida Kocjan

Koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je pod vodstvom Roberta Goloba takoj po ustoličenju začela prevzemati vzvode oblasti v gospodarstvu. Oblast je prevzela 1. junija 2022, nato pa je po hitrem postopku državnemu zboru med drugim predlagala odpoklic dveh članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) – mag. Boža Emeršiča in prof. dr. Leona Cizlja. Slednji je vložil tožbo in uspel.

Upravno sodišče je zdaj, po dveh letih, odločilo, da je bila razrešitev Leona Cizlja nezakonita, država pa mora povrniti vse stroške postopka skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Državo je zastopalo Državno odvetništvo RS.

Brutalno politično kadrovanje

Državni zbor je Leona Cizlja kljub številnim opozorilom o nezakonitosti sklepa razrešil 22. junija 2022 na predlog vlade, ki je domnevno presodila, da ne izpolnjuje zakonskih pogojev za člana nadzornega sveta. Cizelj je že ob razrešitvi opozoril: “/Gre za/ brutalno politično kadrovanje nove vlade. Brutalno predvsem v smislu, da s polresnico ali pa mimo dejstev utemeljiš neko stvar, ki ne drži, sploh ko je več komisij in tudi parlament v nekem trenutku menilo, da so moje izkušnje primerne, zdaj pa ta isti parlament v nekoliko drugačni sestavi ugotovi, da moje izkušnje že takrat niso bile primerne. Zadeva je malce skregana sama s sabo.”

Cizlju so Golobovi očitali, da nima dovolj izkušenj, čeprav je bil pred imenovanjem za nadzornika SDH predsednik upravnega odbora Agencije za radioaktivne odpadke in podpredsednik nadzornih svetov družb Gen energija in ELES. Imel je tudi izkušnje s področja vodenja v mednarodnem okolju, saj je bil predsednik upravnega odbora Evropske mreže za jedrsko izobraževanje (združuje več kot 50 evropskih univerz in glavne jedrske deležnike, tudi industrijo), predsednik Evropskega združenja za atomsko energijo, član upravnega odbora evropske platforme za trajnostno jedrsko energijo in predsednik sekcije za jedrsko inženirstvo pri ameriški zvezi strojnih inženirjev.

Golobovi so lagali

Po razrešitvi v državnem zboru 22. junija 2022 se je Cizelj odločil za tožbo, v kateri je očitkom oporekal. Zdaj je potrjeno, da so si Golobovi to, da ni izpolnjeval pogojev, preprosto izmislili in se zlagali.

Cizelj je ugotovitev ničnosti sklepa državnega zbora o njegovem odpoklicu s položaja nadzornika SDH skušal najprej doseči na ljubljanskem okrožnem sodišču. Aprila lani je to sodišče odločilo, da za primer ni pristojno, in tožbo zavrglo. Cizelj se je pritožil na višje sodišče, to pa je sklep spremenilo tako, da je presodilo, da ljubljansko okrožno sodišče ni pristojno za odločanje o tej zadevi, zato je zadevo prevzelo upravno sodišče. Skladno s sodno prakso in odločitvijo ustavnega sodišča je namreč presodilo, da gre pri razrešitvi nadzornika SDH za upravni akt. Upravno sodišče je zdaj odločilo, da je bila Cizljeva razrešitev nezakonita. Pritožba na to sodbo ni mogoča. Cizljev odvetnik Franci Matoz je napovedal odškodninski zahtevek. O njegovi višini se bosta s Cizljem še dogovorila, kot je prejšnji teden dejal Matoz.

Dr. Leon Cizelj je eden izmed večjih strokovnjakov za jedrsko fiziko pri nas. (Foto: Bobo)

Zakaj so Golobovi potrebovali “čist” SDH?

DUTB ta čas upravlja kapitalske naložbe države v več kot 50 družbah, katerih skupna vrednost znaša več kot 10 milijard evrov. Vlada je razrešitev Leona Cizlja in Boža Emeršiča predlagala 16. junija 2022, državni zbor je to speljal že 22. junija 2022. S 1. septembrom 2022 je mesto predsednika uprave zasedel Žiga Debeljak, Golobov prijatelj, vodenje nadzornega sveta pa je prevzela Karmen Dietner. Nadzorniki so nato predsedniku in članu uprave odobrili tudi radodarno povišanje njunih plač. Žigi Debeljaku, predsedniku uprave, se je plača z 12.800 evrov zvišala na 18.500 evro bruto (za kar 5700 evrov), članu uprave Janezu Tomšiču pa z 11.500 na 16.500 evrov bruto. Kot razlog so navajali povečan obseg dela, ki naj bi mu botrovala energetska kriza in pripojitev slabe banke, primerjava s plačami družb, ki sodijo v SDH, in dejstvo, da plač – razen z inflacijo – v upravi SDH (skladno s t. i. Lahovnikovim zakonom) niso usklajevali vse od leta 2013. Predsednik uprave Debeljak, znan kot Jankovićev čudežni deček, je že takoj na začetku mandata obglavil vodstva večjih gospodarskih družb v državni lasti in nastavil uprave, ki so pogodu posttranzicijskim stricem globoke države, kot so tedaj zapisali v Financah.

Danes podatki v spletni bazi Gvin.com kažejo, da so Žigo Debeljaka že 16. avgusta 2022 imenovali za člana nadzornega sveta v podjetju Gen, d. o. o. Pred tem je bil tudi član nadzornega sveta v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), t. i. slabi banki, ki je 30. decembra 2022 kot pravna oseba nehala obstajati in je bila pripojena k SDH. Žiga Debeljak je še soustanovitelj leta 2010 ustanovljene fundacije Danila Türka, imenovane Pustimo jim sanje.

Politične čistke

Vladajoča koalicija pod vodstvom Roberta Goloba je že na drugi seji vlade zamenjala nadzorne svete povsod, kjer je bilo to mogoče. SODO, Borzen, Eles in DRI. Koga so na novo imenovali? V nadzorni svet Elesa so imenovali Andreja Ribiča in Davida Skornška, oba iz Gibanja Svoboda. V nadzorni svet SODO so imenovali Matejo Čuk Orel, nadzornico GEN, ki je povezana z Robertom Golobom. V nadzorni svet Borzena so imenovali Žigo Fišerja, takratnega predstavnika za stike z javnostmi v Gibanju Svoboda. V nadzorni svet DRI so imenovali Simona Detelja Baha, ki je kandidiral za poslanca na listi Gibanja Svoboda, Branka Ribiča, brata vodje štaba Andreja Ribiča iz Gibanja Svoboda, in Tanjo Šarabon, ki je bila generalna sekretarka v vladi Alenke Bratušek. Poslanec Zvone Černač (SDS) je tako na seji državnega zbora 22. junija 2022 opozoril: V prvih dveh tednih vlade Roberta Goloba je bilo opravljenih več kadrovskih menjav kot v istem obdobju v času vladanja Mira Cerarja, Marjana Šarca in Janeza Janše skupaj.”

Dr. Leon Cizelj: “Žal nezakonitega stanja ni več mogoče odpraviti.”

Prof. dr. Leon Cizelj je zapisal, da je Upravno sodišče RS s sodbo (I U 1386/2023-76) razsodilo, da ga je državni zbor 22. junija 2022 na predlog vlade nezakonito razrešil iz nadzornega sveta SDH. Pritožba na to sodbo ni mogoča. “Žal pa nezakonitega stanja ni več mogoče odpraviti,” je dodal. Nadalje je zapisal: “Pravna država? Pravzaprav ne. Vrhova izvršilne in zakonodajne veje oblasti (vlada in državni zbor) sta vzpostavila nezakonito stanje. Sodna veja oblasti sicer ugotovi nezakonitost, a je ne more odpraviti. Upravnemu sodišču čestitam za zelo jasno, logično in nedvoumno odločitev. In čestitke Franciju Matozu za odlično zastopanje!” Tako se je na omrežju X na odločitev upravnega sodišča odzval dr. Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan. Za nadzornika SDH ga je državni zbor imenoval septembra 2021, Golobovi pa so ga razrešili junija 2022.

Janez Janša: “Posledice so nepovratne.”

Iz sodbe upravnega sodišča izhaja, da so se vladajoči preprosto zlagali, da dr. Leon Cizelj ob imenovanju za člana nadzornega sveta SDH ni izpolnjeval pogojev. Izvedli so čistko, s tem pa v celoti pridobili vpliv v pomembnih državnih podjetjih. SDH namreč bedi nad podjetji v državni lasti ali solasti, katerih vrednost znaša več kor 10 milijard evrov.

Na odločitev upravnega sodišča, ki je pri izvajanju čistke na SDH ugotovilo kršenje zakona, se je na X odzval tudi Janez Janša. Uvodoma je odvetniku Franciju Matozu, ki je zastopal dr. Cizlja, “/čestital/ za dobljeno pravno bitko”. Nato je opozoril, da je sodni postopek trajal dve leti. Nezakonito imenovani ostajajo v SDH. Posledice so nepovratne. Odškodnino bodo plačali davkoplačevalci. Nadalje je opozoril: “Nobene kazni za Golobove. Še bodo počeli isto, dokler jih ne ustavimo.”

Svobodnjaki, pijani od volilnega izida, nezakonito razreševali oz. “čistili janšiste” z vseh funkcij

Kako je bilo junija 2022, je pojasnila poslanka in vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec“Svobodna koalicija je 22. junija 2022 v enem dnevu v DZ izvedla vse potrebno, da je kot nadzornika SDH odstavila dva člana. Najprej so zjutraj na seji mandatno-volilne komisije kljub ostremu protestu poslanske skupine SDS člani komisije iz Gibanja Svoboda, SD in Levice izglasovali sklep, da se razrešita dr. Leon Cizelj in mag. Božo Emeršič. Popoldne istega dne so 6. izredno sejo najprej razširili s točko razrešitev nadzornikov SDH, potrdili dnevni red in nato še glasovali za razrešitev. Po dveh letih se je dokazalo tudi to, da smo v poslanski skupini SDS takrat imeli prav, ko smo opozarjali, da svobodnjaki, pijani od volilnega izida, nezakonito razrešujejo in, kot oni pravijo, ‘čistijo janšiste’ z vseh funkcij. Danes odgovornosti ne bodo prevzeli Urška Klakočar Zupančič ali Janja Sluga kot predsednica mandatno-volilne komisije (MVK), poslanci Gibanja Svoboda, Levice in SD ali pa Robert Golob. Plačali bomo davkoplačevalci.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine