11.8 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Nekdanji premier se vrača? Da, vendar ne v politiko – ali pač?

Piše: J. S.

Bil je predsednik vlade, nato zunanji minister, nato pa je menda razočaran odšel iz politike. Bo naslednjič ustavni sodnik?

Gre seveda za Mira Cerarja (mlajšega). V preteklosti je bil parlamentarni svetovalec za ustavno pravo, že kot mladi pravnik je sodeloval pri nastanku slovenske ustave. Sicer pa je bil večji del kariere profesor, kot “glasnika etike” pa ga je globoka država v času afere Patria porabila za “novi obraz”. Po njem je bila imenovana celo stranka (SMC – Stranka Mira Cerarja), ki se je nato preimenovala.

Cerar je predsednik vlade postal leta 2014, na naslednjih volitvah (2018) pa je že nazadoval. Ko pa je njegov vladni šef Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, je razočaran odšel iz politike. Ujezilo ga je zlasti dejstvo, da se je njegova (nekdanja) stranka menda spečala z “janšisti”, zato jo je zapustil in poniknil iz javnosti. Prav tako ni hotel prevzeti poslanskega mandata po koncu ministrske funkcije.

Sedaj se vrača v javnost kot dekan ljubljanske pravne fakultete. Na to funkcijo je bil sicer izvoljen že sedmega maja letos, prevzel pa jo bo z letošnjim prvim oktobrom. Kot pravijo naši viri, je bil precej nezadovoljen z delovanjem sedanje vlade. Ne glede na to, da ima sicer pravoverno družinsko poreklo: njegova sedaj že pokojna mati Zdenka Cerar je bila po vodenju generalnega državnega tožilstva celo pravosodna ministrica in funkcionarka LDS.

Bo naslednjič izvoljen za ustavnega sodnika? Nič ni nemogoče.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine