22 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Išče se obrambni minister: poslanci svobode navijajo za “borca” Premka, slednji pa velja za “malega Putina”

Piše: G. B. 

Predsednik vlade Robert Golob se bo moral v kratkem odločiti, kdo bo novi obrambni minister po odhodu Marjana Šarca v Evropski parlament. Za zdaj Golob obrambno ministrstvo vodi sam osebno. Očitno pa bo dosedanji državni sekretar Damir Črnčec le stežka postal obrambni minister, saj bi mu lahko del poslancev koalicije odkrito nasprotoval. 

Že junija pa je zaokrožila informacija, da bi lahko “borčevski” zgodovinar v poslanskih klopeh, sicer poslanec Svobode in protagonist vračanja verbalnega delikta Martin Premk.

Vendar ima slednji problem. Doslej je že nekajkrat izrazil stališča do Ukrajine, ki so zelo blizu ruskim oblastem. Češ da je ukrajinski junak iz časa druge svetovne vojne Stepan Bandera, ki si je prizadeval za neodvisnost Ukrajine od Sovjetske zveze in Poljske, sodelavec nacizma. Premk naj bi bil nasploh slovenski “mali Putin”.

Premier Robert Golob ima namreč težavo, da bi v primeru, če bi Slovenija imela takšnega obrambnega ministra, s tem uradno potrdila svojo prorusko usmeritev. Prav zato se v kuloarjih omenja tudi druge kandidate, denimo generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leona Behina in nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu je bil nekaj časa tudi nekdanji novinar in krajši čas minister za javno upravo Rudi Medved, ki pa je odšel v pokoj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine