16.7 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Žalost Klakočar Zupančičeve je pomagala: tokrat je tudi njej uspelo priti do Pariza s pomočjo Bobinca, pot plačuje sama

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Franjo Bobinac, ki ga je Urška Klakočar Zupančič s kršenjem zakona leta 2022 pomagala spraviti v nadzorni svet slovenskega državnega holdinga (SDH), je predsednico državnega zbora le povabil na paraolimpijske igre, kjer je ta teden že premier Robert Golob s Tino Gaber, pa tudi minister za delo Luka Mesec (Levica). A v Pariz bo Klakočar Zupančičeva odpotovala na lastne stroške, poroča portal N1.

Robert Golob s Tino Gaber na paraolimpijskih igrah Foto: KPV

Na pravih olimpijskih igrah pred tem se je trlo naših politikov. Ob Golobu, ki je bil tam brez Tine Gaber, ta je potovanje zadnjih hip odpovedala, in predsednici Nataši Pirc Musar, sta športnike spodbujala tudi šefa obeh koalicijski strank: Matjaž Han iz SD in Asta Vrečko z Levice.

Klakočar Zupančičevo je Bobinac najprej pozabili povabiti na olimpijske igre ali paraolimpijske igre. To je sama razkrila, ko je javno povedala, da je kontaktirala olimpijski komite, da bi jo povabili vsaj na paraolimpijske igre. Andrej Peterle iz stranke Glas Upokojencev je Urško Klakočar Zupančič zaradi tega samorazkritja prijavil KPK. Razočaranje in posredovanje, naj jo vendarle povabijo, je bilo komično, ker je pokazalo, da so jo vladajoči postavili na stranski tir. Da ji je dodatno lobiranje uspelo, pa je precej nerodno. Olimpijski komite namreč vodi Franjo Bobinac, ki je sedež v nadzornem svetu slovenskega državnega holdinga dobil zaradi kršitve zakona, ki jo je omogočila prav Urška Klakočar Zupančič, ko je dovolila odstavljanje dveh dotedanjih nadzornikov SDH s povsem izmišljenimi razlogi. Da je bilo ravnanje koalicijske večine v parlamentu nezakonito, je po dveh letih odločilo sodišče v sodnem postopku, ki ga je sprožil Leon Cizelj. S čistkami, ki so bile posledica, so si vladne stranke zagotovile kadrovski prevzem državnih podjetij, tudi Telekoma, in s tem vpliv na medije. Pritožba na višje sodišče ni več mogoče, vladajoči pa poskušajo za javni denar odločitev, da so kršili zakon, razveljaviti z izrednimi pravnimi sredstvi.

V Parizu so bili na pravih olimpijskih igrah številni politiki, na otvoritveni slovesnosti, denimo, predsednica Nataša Pirc Musar s soprogom in premier Robert Golob (slednji brez Tina Gaber, ki je zadnji hip odpovedala potovanje), tam smo lahko spremljali tudi številne ministre, denimo za gospodarstvo Matjaža Hana (SD) in za kulturo Asto Vrečko (Levica). Golob, Han in Vrečko so šefi treh koalicijski strank. Zdaj bo na paraolimpijski igrah tudi Urška Klakočar Zupančič.

Da je vendarle dobila vabilo in da je bil njen obisk v Parizu dogovorjen ob robu prireditve Parašportnik leta, je Urška Klakočar Zupančič za N1 potrdila tako: “Predsednik olimpijskega komiteja Franjo Bobinac je takrat izrazil željo, da bi prišla na paraolimpijske igre. Ta želja je bila takrat izražena, jaz sem bila tega zelo vesela in potem je prišlo tudi vabilo.” Za N1 pa je povedala še: “Odločila sem, da bom to naredila na svoje, ne pa na državne stroške. Vse stroške, razen akreditacije, ki je prišla z vabilom, bom krila sama.” Na vprašanje, zakaj bo v francosko prestolnico potovala zasebno, če je prejela vabilo za ogled paraolimpijskih iger, pa je odgovorila, da v Pariz ne odhaja na državniški obisk, ampak zato da bi spodbujala parašportnike: “Ne gre za politikantstvo ali prestiž, ampak za to, da se z vsem srcem zavzemam za športnike, da jih pozdravim in da si ogledam kakšno tekmo.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine