11.6 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Vlada se ne bo sprijaznila s sodno odločitvijo glede razrešitve Leona Cizlja

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Vlada je nezadovoljna s sodbo upravnega sodišča, da so koalicijski poslanci na predlog vlade s kršitvijo zakona v parlamentu junija 2022, torej takoj po prevzemu oblasti, predčasno razrešili člana nadzornega sveta SDH Leona Cizlja.

Pritožba zoper sodbo, da so kršili zakon, več ni dovoljena, je pa še možno vložiti predlog za dopustitev revizije. Vlada je za to včeraj tudi pooblastila državno odvetništvo, torej, da jo zastopa v postopkih z izrednimi pravnimi sredstvi, da bi dosegli revizijo sodbe upravnega sodišča, da so kršili zakon s političnimi odstavitvami.

Leona Cizlja in Boža Emeršiča so poslanci Svobode, SD in Levice v parlamentu bliskovito odstavili takoj po volitvah, da so lahko predčasno zamenjali upravo SDH in vrhove najpomembnejših državnih podjetij, predvsem Telekoma, s čemer so si vladne stranke pridobile vpliv na medije. Zamenjave so si pa s tem omogočili tudi v državni energetiki, iz katere je prišel premier Robert Golob. Za izvedbo predčasnih političnih odstavitev in kadrovanj “naših” si je vlada izmislila, da ugledni znanstvenik Cizelj ni izpolnjeval pogojev ob izvolitvi, ker bi naj ne imel desetih let ustreznih izkušenj. Še kot odgovorni urednik Siol.net sem v času odstavljanja Cizlja opozoril, da se ob imenovanju ni nihče pritožil, da bi Cizelj ne izpolnjeval pogojev, o tem ni odločalo nobeno sodišče, pri političnem odstavljanju, ki smo mu bili priča, pa Cizelj tudi ni imel nobenih možnosti obrambe. Posledica odstavitve Cizlja je bila po hitri zamenjavi nadzornikov in uprave Telekoma tudi hitra zamenjava odgovornega urednika Siol.net, ki je v lasti Telekoma. Nezakonitega ravnanja pozneje tam niso več problematizirali. Tudi danes, ko je sodišče že pravnomočno odločilo, tega ne počnejo.

Podobno obsežne čistke je vladna koalicija pozneje izvedla na RTVS, kjer so pa za to morali spremeniti zakon.

Ped imenovanjem za nadzornika SDH je bil Cizelj predsednik Upravnega odbora Agencije za radioaktivne odpadke ter podpredsednik Nadzornih svetov družb Gen Energija, d. o. o., in ELES, d. o. o. Imel je izkušnje iz vodenja v mednarodnem okolju, saj je bil predsednik upravnega odbora Evropske mreže za jedrsko izobraževanje (združuje več kot 50 evropskih univerz in glavne jedrske deležnike, tudi industrijo), predsednik Evropskega združenja za atomsko energijo, član Upravnega odbora Evropske platforme za trajnostno jedrsko energijo ter predsednik sekcije za jedrsko inženirstvo pri Ameriški zvezi strojnih inženirjev…

Da ni izpolnjeval pogojev, so se vladajoči zlagal je po dveh letih ugotovilo tudi sodišča. Ki pa ni odpravilo posledic politične čistke z razlago, da to ni v pristojni sodišča.

Sodni razplet je prejšnji premier in zdaj vodja največje opozicijske stranke Janez Janša komentiral tako:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine