11.6 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Boris Tomašič bo v ponedeljek na RTV predstavil svojo vizijo razvoja nacionalnega medija

Piše: Nova24tv.si

Voditelj oddaje “Kdo vam laže” in Guinnessov rekorder v vodenju najdaljše oddaje v zgodovini Boris Tomašič bo v ponedeljek, 2. septembra, Komisiji za kadrovske in pravne zadeve predstavil svojo vizijo razvoja RTV Slovenija, ki temelji na izgonu ideologije in vzpostavitvi meritokracije.

Potem ko je nekdanji predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić konec maja odstopil zaradi izgube zaupanja pri večini svetnikov, je Svet RTV Slovenija 11. julija potrdil objavo razpisa za predsednika uprave RTV Slovenija. Za omenjeni položaj na razpisu, ki se je iztekel pred dnevi, se bosta poleg Borisa Tomašiča potegovala tudi v. d. predsednice uprave RTVS Natalija Gorščak in direktor Radia Slovenija Mirko Štular.

Predsednik Komisije za kadrovske in pravne zadeve, organizacijo dela in poslovnik Andrea Bartole je Tomašiča obvestil, da je Svet RTV Slovenija 20. avgusta prejel njegovo prijavo za delovno mesto predsednika Uprave RTV Slovenija, prijava pa je bila tudi pregledana s strani Komisije za kadrovske in pravne zadeve, organizacijo dela in poslovnik. Na seji sveta zavoda razpisna komisija po poročanju STA ni zaključila ocenjevanja, ali prijavljeni izpolnjujejo pogoje, zato so sprejeli odločitev, da bodo na ponedeljkov pogovor povabljeni vsi trije.

Tomašiču je bilo predlagano, da pripravi do največ 15 minut dolgo predstavitev svoje vizije razvoja RTV Slovenija. V primeru, da se bo odločil za predstavitev v Microsoft PowerPointu, pa jih mora o tem predhodno obvestiti. Po predstavitvi sledi razgovor na seji Komisije za kadrovske in pravne zadeve, organizacijo dela in poslovnik v razširjeni sestavi, ki bo v ponedeljek, 2. septembra 2024, ob 17. uri, v sejni sobi 52/V,  na Kolodvorski 2 v Ljubljani. Tomašič mora na razgovor prinesti tudi dokazilo oziroma potrdilo Okrajnega sodišča ali drugega pristojnega organa, da ni v kazenskem postopku, ki ni starejše od 60 dni in ni bilo priloženo razpisni dokumentaciji.

 

Tomašič želi vzpostavitev sistema, kjer ne bo naših in vaših
Pričakovati je, da bo Tomašič v zvezi z vizijo poudaril pomen izgona ideologije in vzpostavitve meritokracije. “Osnovno vodilo vsakega javnega medijskega servisa mora biti, da v nobenem njegovem delu, še manj pa v celoti, ne sme biti vpliva katerekoli ideologije. Trenutno prevladuje ena ideologija, ki je ideje postavila pred strokovnost. Posledica so najslabše razmere na RTV Slovenija vse od njenega nastanka. To je treba takoj urediti, ideologijo je potrebno izgnati in vzpostaviti meritokracijo, ki temelji na znanju in predanemu delu,” namreč poudarja Tomašič in dodaja, da je nujno, da je javni medijski servis odprt prostor za vse različne politične poglede na družbo in svet. “Nobena ne sme biti odrinjena ali prepovedana. To se nanaša na vse žanre in medije znotraj sistema.”

Tomašič pravi, da je potrebno vzpostaviti sistem, v katerem ne bo več naših in vaših, ampak zgolj sposobni in manj sposobni, učinkoviti in manj učinkoviti, kadri z veliko znanja in kadri z manj znanja. “Nesposobnih, neučinkovitih in kadrov brez znanja več ne bo. To velja ne glede na politično usmeritev. Na javni RTV ne sme biti prostora za politične aktiviste,” še izpostavlja Tomašič.

Boris Tomašič, Guinessov svetovni rekord (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Ker je znano, da se javna hiša sooča z resnimi finančnimi težavami, je marsikdo mnenja, da bi se na mestu predsednika uprave RTVS moral znajti posameznik z dolgoletnimi menedžerskimi in medijskimi izkušnjami. Slednje Tomašič nedvomno premore, a ker je znano, da ni ideološko ustrezen, bo nedvomno zanimivo opazovati dogajanje v zvezi s Tomašičevo kandidaturo. Dejstvo pa je, da je primer prejšnje uprave dokazal, da pripadnost “pravi ideologiji” ne zagotavlja rezultatov. Izmed štirih članov je na funkciji ostal le še delavski direktor Franci Pavšer, vsi drugi člani pa so odstopili po manj kot letu dni mandata.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine