11.6 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

(RIBNICA) Noro: celotno romsko naselje že deset let krade elektriko z bližnjega daljnovoda

Piše: Moja Dolenjska

Predstavniki Romov in vodstvo občine Ribnica so na včerajšnjem sestanku govorili o zahtevah Romov iz romskih naselij Otavice in Goriča vas, da jim občina zagotovi vodo. Po sestanku je dal ribniški župan Samo Pogorelc vedeti, da ne popušča. Občina jim bo vodo napeljala, ko bodo Romi izpolnili določene obveznosti in se vključili v proces integracije, je povedal po sestanku.

Razkril je tudi neverjetno podrobnost, namreč, da je celotno naselje Goriča vas, kjer biva okoli 15 romskih družin, že deset let na črno priklopljenih na bližnji električni daljnovod, kjer kradejo elektriko. “Medtem pa luči v naselju gorijo noč in dan,” je povedal.

Na sestanku so se sicer po besedah Pogorevca dogovorili, da bo svet romske skupnosti skupaj z Romi iz vseh treh ribniških romskih naselij (poleg Otavic in Goriče vasi še naselja Lepovče) do 5. septembra pripravil akcijski plan kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo. “Ko bo integracija stekla in jo bo mogoče čutiti tudi na terenu, pa bo tudi občina odigrala svojo vlogo,” je povedal.

Romi iz naselja Otavice bodo po županovih besedah morali podpisati dogovor, ki bo določal, kaj morajo sami izpolniti, med drugim, da bodo pošiljali otroke v vrtec in šolo, da bodo pospravili naselje, da bodo določili mejo zemljišča, ki je v njihovi lasti, in poskrbeli, da se bodo zaposlili. “Potem bo možen tudi nek dogovor o pitni vodi,” je dejal.

V proces integracije se bodo morali vključiti tudi Romi iz naselja Goriča vas. Za omenjeno naselje občina po županovih besedah ureja občinski prostorski načrt za njegovo legalizacijo. Ko bo to urejeno in ko se bodo tamkajšnji Romi vključili v integracijo, pa bo tudi občina opravila svoje in zagotovila vodo, je dejal. Med drugim se bodo morali Romi umakniti z zasebnih zemljišč, ki so jih nezakonito zasedli, je naštel Pogorelc.

“Lahko rečem, da je bil današnji sestanek v teoriji uspešen, zdaj pa je na strani Romov, da teorijo spravijo v prakso,” je dejal Pogorelc. Pri uresničevanju dogovora sicer pričakuje predvsem pomoč Zveze Romov Slovenije, na pobudo katere je bil sklican sestanek.

Po besedah predsednika zveze Romov in tudi sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca je svet na sestanku prevzel nekatere obveznosti, ki jih bo peljal v ribniških romskih naseljih. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, da bodo otroci šli v vrtce in šole, da bodo stekli tudi drugi integracijski programi ter da bodo te tudi redno ocenjevali. “Pomembno je, da vsak izpolni svoj del obveznosti, potem bomo pa videli, kaj smo naredili,” je dejal.

Veliko je po njegovi oceni odvisno od same romske skupnosti, kako bo sprejela dogovor. “Kajti mi lahko sklenemo dogovore, lahko se pogovarjamo, ampak če ne bo prišlo do realizacije v samem naselju, potem se bomo morali pogovarjati še večkrat,” je dejal. Zagotovil je, da bo svet romske skupnosti od zdaj več prisoten v Ribnici.

Predstavnik Romov iz naselja Otavice Amir Hudorovič je zagotovil, da se bodo včeraj dogovorjenega držali. Ali se bodo res, pa bomo seveda videli kmalu.

Župan Pogorelc se je sicer v izjavi po sestanku dotaknil še nekaterih mnenj, da Romom pravico do vode zagotavlja že sama ustava. Resda ustava pravi, da ima vsak pravico do pitne vode, vendar pa zakon določa, da se lahko vodo priključi samo na legalno zgrajene objekte, je bil jasen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine