23.4 C
Ljubljana
nedelja, 22 septembra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Nezakonite čistke vladajočih – primer prof. dr. Leon Cizelj

Piše: Vida Kocjan

Koalicija (Svoboda, SD in Levica) pod vodstvom Roberta Goloba je takoj po ustoličenju začela s prevzemanjem vzvodov oblasti v gospodarstvu. Oblast so prevzeli 1. junija 2022, nato pa po hitrem postopku med drugim državnemu zboru predlagali odpoklic dveh članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), mag. Boža Emeršiča in prof. dr. Leona Cizlja. Slednji je vložil tožbo in uspel.

Upravno sodišče je zdaj, po dveh letih, odločilo, da je bila razrešitev Leona Cizlja nezakonita, država pa mora povrniti vse stroške postopka skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Državo je zastopalo Državno odvetništvo RS.

Brutalno politično kadrovanje

Leona Cizlja je državni zbor kljub številnim opozorilom o nezakonitosti sklepa razrešil 22. junija 2022 na predlog vlade, ki je domnevno presodila, da ne izpolnjuje zakonskih pogojev za člana nadzornega sveta. Cizelj je že ob razrešitvi opozoril na »brutalno politično kadrovanje nove vlade. Brutalno predvsem v smislu, da s polresnico ali pa mimo dejstev utemeljiš neko stvar, ki ne drži, sploh ko je več komisij in tudi parlament je v nekem trenutku menilo, da so moje izkušnje primerne, zdaj pa ta isti parlament v nekoliko drugačni sestavi ugotovi, da moje izkušnje že takrat niso bile primerne. Zadeva je malce skregana sama s sabo.«

Cizlju so Golobovi očitali, da nima dovolj izkušenj, čeprav je bil pred imenovanjem za nadzornika SDH predsednik Upravnega odbora Agencije za radioaktivne odpadke ter podpredsednik Nadzornih svetov družb Gen Energija in ELES. Imel je izkušnje tudi iz vodenja v mednarodnem okolju, saj je bil predsednik Upravnega odbora Evropske mreže za jedrsko izobraževanje (združuje več kot 50 evropskih univerz in glavne jedrske deležnike, tudi industrijo), predsednik Evropskega združenja za atomsko energijo, član Upravnega odbora Evropske platforme za trajnostno jedrsko energijo in predsednik sekcije za jedrsko inženirstvo pri Ameriški zvezi strojnih inženirjev.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine