17 C
Ljubljana
nedelja, 22 septembra, 2024

Boris Tomašič naredil drzen korak – prevzeti namerava vodenje RTV Slovenija!

Piše: Nova24tv.si

Narejeno. Poslal kandidaturo za predsednika uprave RTV Slovenija. Naj se zabava začne.” Tako je direktor Nova24TV in Guinnessov rekorder v vodenju najdaljše oddaje Boris Tomašič napovedal, da se bo potegoval za prvega človeka RTV.

Svet RTV Slovenija je 11. julija potrdil objavo razpisa za predsednika Uprave RTV Slovenija, ki se izteče z današnjim dnem.

Med prijavljenimi kandidati naj bi bili Natalija GorščakMirko Štular (oba dolgoletna kadra RTV in tako del problema) ter Tomaž Perovič. Za presenečenje pa je z oddajo prijave na zadnji dan poskrbel Boris Tomašič, dolgoletni direktor in ustanovitelj komercialnega medija Nova24TV.

Bo Svet RTV upošteval vodstvene izkušnje?
Tomašič ima sicer dolgoletne menedžerske in medijske izkušnje, kar bi javna hiša, ki se sooča z resnimi finančnimi težavami, zaradi katerih nam želi vlada dvigniti RTV prispevek, morala pozdraviti. Prav tako gledalci in ostali uporabniki javnega servisa. Kot vemo, je bila zadnja uprava izrazito ideološka in ni bila kos vodstvenim izzivom zavoda. Izmed štirih članov je na funkciji ostal le še delavski direktor Franci Pavšer. Vsi ostali člani so odstopili manj kot po letu dni mandata.

Tomašičev program: Izgon ideologije, vzpostavitev meritokracije
Osnovno vodilo vsakega javnega medijskega servisa mora biti, da v nobenem njegovem delu, še manj pa v celoti, ne sme biti vpliva katerekoli ideologije. Trenutno prevladuje ena ideologija, ki je ideje postavila pred strokovnost. Posledica so najslabše razmere na RTV Slovenija vse od njenega nastanka. To je treba takoj urediti, ideologijo je potrebno izgnati in vzpostaviti meritokracijo, ki temelji na znanju in predanemu delu.

Po drugi strani pa mora biti javni medijski servis odprt prostor za vse različne politične poglede na družbo in svet. Nobena ne sme biti odrinjena ali prepovedana. To se nanaša na vse žanre in medije znotraj sistema. Vzpostaviti moramo sistem v katerem ne bo več naših in vaših, ampak zgolj sposobni in manj sposobni, učinkoviti in manj učinkoviti, kadri z veliko znanja in kadri z manj znanja. Nesposobnih, neučinkovitih in kadrov brez znanja več ne bo. To velja ne glede na politično usmeritev. Na javni RTV ne sme biti prostora za politične aktiviste.

Predvsem bo zanimivo spremljati, kako se bo Svet RTV odzval na kandidaturo Tomašiča, ki je z vidika kompetenc dokazano najbolj kvalificiran za tako pomembno mesto, ni pa ideološko ustrezen. Kot vemo, je Svet RTV, sestavljen izrazito politično.

Pogoji za imenovanje predsednika uprave so:

  •  

      • dosežena najmanj izobrazba, pridobljena po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazba, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 8. raven;
      • aktivno znanje slovenskega jezika;
      • aktivno (na ravni vsaj B2) mora obvladati najmanj en svetovni jezik;
      • najmanj deset let delovnih izkušenj s področja, za katerega je zadolžen, od tega mora imeti vsaj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v večjih sistemih z najmanj 100 zaposlenimi;
      • poznavanje problematike dejavnosti javnih medijskih servisov;
      • ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki poslovno sodelujejo z RTV Slovenija;
      • usposobljenost za članstvo v nadzornem svetu, kar izkazuje s potrdilom o usposobljenosti za člane nadzornih svetov ali upravnih odborov družb, veljavnim v Republiki Sloveniji, oziroma ga mora pridobiti v enem letu od nastopa mandata;
      • da oseba ni bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, in da ni bila obsojena na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev;
      • da zoper osebo ni vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine