17 C
Ljubljana
nedelja, 22 septembra, 2024

Vlada povišuje rtv prispevek za depolitizirane

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

“Na ministrstvu za kulturo so nam potrdili, da so odlok o desetodstotnem zvišanju res pripravili in napovedali, da ga bo do konca meseca sprejela vlada. RTV-prispevek, ki je od leta 2012 nespremenjen, bo tako namesto zdajšnjih 12,75 evra od začetka prihodnjega leta po naših preračunih znašal 14,025 evra na mesec na gospodinjstvo.” Tako danes poroča  časopis Delo.

Da jim bo njihova vlada s povišanjem prispevka zagotovila več denarja, so se z novo upravo RTVS, ki je medtem odstopila, pred počitnicami dogovorili novinarji, ki so v času prejšnje vlade začeli dolgotrajno stavko za menjavo oblasti. Ko se je menjava zgodila, je nova vlada izvedla obsežno čistko in prej stavkajoči so prevzeli oblast.

Zakonski temelj za predčasne menjave vodstva in urednikov na RTVS je pripravila ministrica za kultura in predsednica Levice Asta Vrečko, ki zdaj predlaga tudi dodaten denar, ki ga bodo dali ljudje.

Asta Vrečko Foto: Daniel Novakovič/STA za KPV

 

Da mora vlada dati več denarja s povišanim prispevkom, je pozval tudi nov programski svet RTVS, ki so si ga s čistko nastavili vladajoči s posebnim apelom.

Kot sem poročal je lani mimo proračunskih načrtov vlada po pogovoru med Zvezdanom Martićem, ki je pozneje odstopil, in premierrjem Robertom Golobom, RTVS že poslala dodatnih pet milijonov za manjšinske programe, še deset pa, znova mimo državnih proračunskih načrtov, letos. Ta denar je dejansko bil za pokrivanje luknje in izplačilo plač, za kar gre na RTVS velika večina vsega denarja.

Zakon je dodatna nakazila RTVS hitro omogočal le za manjšine. In zato so denar formalno nakazali za ta namen. Manjšine zaradi tega dejansko niso dobile dodatnih programov ali vsebin.

Zakon določa, da lahko vlada RTV prispevek poviša za največ desetino, a obvelja to za prihodnje leto, če to odloči do septembra. Desetinsko povišanje pomeni okoli deset milijonov evrov na letni ravni.

Vlada ima še deset dni časa.

A tudi dvakrat po deset milijonov dodatka, za manjšine in z višjim prispevkom, bo verjetno še premalo. Pričakovati je še dodatne “ukrepe” za depolitiziran državi zavod.

Televizijo zaradi odstopov, ker novih šefov z razpisi ni mogoče najti čez noč, trenutno vodijo začasno vršilci dolžnosti, ki jih nastavlja svet RTVS. Vršilka dolžnosti predsednice uprave je, denimo, Natalija Gorščak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine