13.7 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

(ROMSKA PROBLEMATIKA) Župan Ribnice Golobu in Pirc Musarjevi poslal ostro sporočilo o romski problematiki: “V Sloveniji vre!”

Piše: A. G. (Nova24TV.si)

V zadnjih mesecih se v Sloveniji ponovno razplamteva razprava o neučinkovitem spopadanju vlade z romsko problematiko, saj mediji poročajo o povečanem številu kaznivih dejanj v zvezi z romskimi manjšinami. Župani kljub neposluhu vztrajajo in si prizadevajo za čimprejšnje zakonske spremembe, saj mora imeti manjšina popolnoma enake obveznosti kot ostali državljani, poudarja župan Ribnice Samo Pogorelc.

“Vlada Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, kaj se mora zgoditi, da bo v naši domovini kulturno in varno ter da bodo dolžnosti za vse enake?! Ali morajo biti smrtne žrtve in bo potem drugače?!”, je dejal Samo Pogorelc in dodal, da so ukrepi vlade neučinkoviti. “Ne potrebujemo konjenice, policijskih psov itd., ker to ne bo rešilo te problematike. Potrebujemo sistemske rešitve in izvajanje le teh in to takoj!” 

Za 24ur je Samo Pogorelc podal izjavo, ki pa je niso predvajali celoti. Glede na nasilje romskih družin v Kočevju in Ribnici, je v ospredje postavil dejstvo, da se dve romski naselji nahajata na kmetijskih zemljiščih, kjer je gradnja objektov nelegalna. Te nelegalne gradnje nimajo dovoljenja za priključke na komunalno infrastrukturo, kar podpira tudi sodba Evropskega sodišča iz leta 2018.

Pogorelc je izpostavil primer družine iz naselja Otavice, ki je zavrnila ponudbo zbiralnika vode, ter družino iz naselja Goriča vas, ki je občinsko stanovanje zapustila v popolnem razdejanju (ožgani parket, odtujene vse kopalniške armature…). Sanacija stanovanja je občino stala 25.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

Romi se ne želijo integrirati
Poudaril je tudi, da nepripravljenost Romov, da pošiljajo svoje otroke v šolo, kaže na pomanjkanje želje po integraciji. Otroci bi sicer skozi izobraževanje lahko pridobili ustrezne vrednote za življenje.

“Dovolj je bilo leporečenj”
Župan je še opozoril na nujnost sprejetja interventnih zakonov, ki bi vzpostavili red v državi. Poudaril je, da trenutna situacija, kjer manjšina uživa le pravice, ne pa tudi dolžnosti, vodi do nevzdržnih razmer za sobivanje.  “Pozivam predsednika Roberta Goloba Predsednico države Natašo Pirc Musar, vse poslance, da ukrepajo glede romske problematike na vseh področjih. “Dovolj je bilo leporečenj in govorov o enotnosti ter miru, saj v Sloveniji vre”, je dejal, in dodal, da če kdo misli, “da bo z izsiljevanjem prišel do rešitve oziroma da bodo pravila zanj drugačna, se zelo moti”.

Kar župani predlagajo, vlada zavrača
Poročali smo že, da je vlada zavrnila sveženj zakonov, ki so jih pripravili župani glede reševanja romske problematike. A župani nadaljujejo boj varno okolje za vse občane. Pred je nekaj dnevi tako v prostorih Policijske postaje Ribnica potekal skupni sestanek, namenjen obravnavi varnostnih razmer v Občini Ribnica, s poudarkom na reševanju težav povezanih z romskimi skupinami. Med predstavniki Policije uprave Ljubljana, Policijske postaje Ribnica, Občine Ribnica in Skupne občinske uprave Ribnica je potekala razprava o aktualnem dogajanju v romskih naseljih, ter iskanju rešitev za zagotavljanje večje varnosti ljudi in njihovega premoženja, je povedal Pogorelc. Bo vlada tokrat prisluhnila?

Velika težava je pravosodna veja oblasti
Razprava je sicer vključevala možne rešitve za izboljšanje varnostnih ukrepov ter predloge za izvajanje skupnih aktivnosti med policijo, redarstvom in inšpektoratom, je povedal Pogorelc in dodal: “kot je bilo zaznati, je velika težava v Sloveniji pravosodna veja oblasti, saj je velikokrat epilog kaznivega dejanja neustrezno sankcioniran”. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine