12.4 C
Ljubljana
nedelja, 27 oktobra, 2024

Zaradi lobiranja pri Bobincu na KPK prijavili razočarano Klakočar Zupančičevo

Piše: Spletni časopis

Ker je javno povedala, da je razočarana, ker je niso povabili na olimpijske igre in da je potem kontaktirala olimpijski komite, da bi jo povabili vsaj na paraolimpijske igre, je Andrej Peterle iz stranke Glas Upokojencev Urško Klakočar Zupančič prijavil KPK.

Prijavo so, kot so sporočili medijem sinoči, na KPK poslali že pred dvema tednoma. Razočaranje in posredovanje Klakočar Zupančičeve je bilo komično, ker je pokazalo, da so jo vladajoči postavili na stranski tir, poskus lobiranja je to le razkril. Olimpijski komite je paradržavna ustanova, ki jo vodi Franjo Bobinac. V Parizu so bili številni politiki, na otvoritveni slovesnosti, denimo, predsednica Nataša Pirc Musar s soprogom in premier Robert Golob (slednji brez Tina Gaber, ki je zadnji hip odpovedala potovanje), tam smo lahko spremljali tudi številne ministre, denimo za gospodarstvo Matjaža Hana (SD) in za kulturo Asto Vrečko (Levica). Golob, Han in Vrečko so šefi treh koalicijski strank. Ni pa bilo tam šefice državnega zbora in nekdanje podpredsednice Svobode.

Franjo Bobinac in Robert Golob Foto: Olimpijski komite Slovenije za KPV

Na posnetku zgoraj sta v Parizu šef olimpijskega komiteja Franjo Bobinac, ki je to postal decembra 2022, torej v času sedanje vlade, sicer pa je gospodarstvenik iz Gorenja, ki ga je Golobova vlada po nezakonito izvedeni čistki nastavila za nadzornika SDH, kjer je namestnik predsednice, in premier Golob. Junija 2022, takoj po prevzemu oblasti, je nova vlada bliskovito sprožila predčasno odstavitev dveh članov nadzornega sveta SDH, za katera so razglasili, da sta v nazornem svetu mimo zakona. Šlo je za Boža Emeršiča in dr. Leona Cizlja. Koalicija pa je v državnem zboru, ki ga vodi Klakočar Zupančičeva, škandalozno odstavitev z izmišljenimi razlogi naglo tudi izvedla. To jim je odprlo vrata za zamenjave uprave SDH in posledično predčasne odstavitve šefov vrste državnih podjetij, tudi nadzornikov in uprave državnega Telekomu, kar jim je omogočilo vpliv na številna medijska podjetja, ker je Telekom velik oglaševalec in tudi plačnik za predvajanje televizijskih programov, omogočilo jim je to tudi čistko v podjetju TSmedia, kjer so s tem predčasno nastavili svojega urednika  Siol.net. Za odstavitev Cizlja je sodišče po dveh letih ugotovila, da je bila izvedena mimo zakona. Odgovorna za to in posledično za nastavitev Bobinca, je Klakočar Zupančičeva, ki je pa ta zdaj še na olimpijske igre ni povabil. Predsednik državnega zbora je dolžan zagotavljati zakonitost dela parlamenta.

Bobinčevo Gorenje (Hisense) in Golobov GEN-I sta v preteklosti financirala vzporedno podjetje necenzurirane novinarke Vesne Vuković, ko je ta še delala za Siol.net. Necenzurirano je glavni medijski propagandni aparat Gibanja Svoboda.

Obvestilo o prijavi je takšno:

Spoštovani predsednik Komisije za preprečevanje korupcije g. Robert Šumi. Spodaj podpisani Peterle Andrej v imenu stranke GLAS UPOKOJENCEV podaja prijavo korupcije zoper naslednjo osebo: Prijavljamo Urška Klakočar Zupančič, slovensko pravnico, političarko in pisateljico, 19. 6. 1977, Trbovlje, predsednico Državnega zbora Slovenije, je v oddaji 24 ur popoldan, dne 26.7. 2024 na začetku oddaje ob 17.30, v javni izjavi za ta medij, izrekla sledeče (citirano): »Žal jaz nisem prejela vabila na Olimpijske igre, ne na kakšen drug dogodek na olimpijske igre v Parizu, žal mi je, ampak tako je. Si pa sem si želela, pravzaprav, da bi se lahko udeležila kateregakoli dogodka na paraolimpijskih igrah, zato sem sama kontaktirala Olimpijski komite, ki je potem moje sodelavce povezal s paraolimpijskem komitejem, da vabilo dobimo.«

Po mojem mnenju je pri zadevi kršen Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZLNTPK) 4. člen, 1. odstavek:

»Korupcija« je vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev, ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega«.

Gospa Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora, ki ima najvišji položaj v državi Sloveniji je s svojim klicem na Olimpijski komite, poskušala vplivati na njihovo odločitev in s tem skušala pridobiti nepremoženjsko korist, kar je v nasprotju z zakonom in je v skladu z vašim zakonom, sum korupcije. Zahtevam, da se nemudoma odzovete na ta primer, saj so taka dejanja nesprejemljiva, glede na položaj predsednice državnega zbora ter zahtevate prevzemanje njene odgovornosti in odstop.

Obvestilo, da je KPK dobilo prijavo, je takšno:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine