14.9 C
Ljubljana
nedelja, 27 oktobra, 2024

Z lažjo in kršenjem zakona izvedli čistke na SDH, Telekomu, Siolu in drugje

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Junija 2022, takoj po prevzemu oblasti, je danes vladajoča koalicija bliskovito sprožila odstavitev dveh člana nadzornega sveta SDH, za katera so razglasili, da sta v nadzornem svetu mimo zakona.

Šlo je za Boža Emeršiča in dr. Leona Cizlja. Levosredinska večina v parlamentu je zahtevo vlade po takojšnji zamenjavi “nenaših” izvedla. To jim je odprlo vrata za zamenjave uprave SDH in posledično predčasne odstavitve v vrsti državnih podjetij, tudi nadzornikov in uprave državnega Telekomu, kar jim je omogočilo vpliv na številna medijska podjetja, ker je Telekom velik oglaševalec in tudi plačnik za predvajanje televizijskih programov, omogočilo jim je to tudi čistko v podjetju TSmedia, kjer so s tem predčasno nastavili svojega urednika Siol.net. To je postal Mihael Šuštaršič. Ki je med drugim naglo cenzuriral mojo kolumno objavljeno pred tem o neetičnem ravnanju oblasti in številnih novinarjev, ki so bili povezani z novo vlado, kar je pokazalo dogajanje ob aferi radiator.

Kot sem še kot urednik Siol.net opozoril že ob odstavljanju Cizlja, je vlada trdila, da ob imenovanju ugledni znanstvenik ni izpolnjeval pogojev, ker bi naj ne imel desetih let ustreznih izkušenj, a se dejansko ob kandidaturi ni nihče pritožil, da bi bilo kaj narobe, o tem, da ni izpolnjeval pogojev, ni odločalo nobeno sodišče, pri političnem odstavljanju, ki smo mu bili priča, pa Cizelj tudi ni imel nobenih možnosti obrambe. Ko je po dveh letih sodišče zdaj le odločilo, se je le potrdilo, da je čistko večina v državnem zboru (Gibanje Svoboda, SD in Levica) izvedla s kršenjem zakona, temeljila pa je na laži. Zakone državni zbor sprejema. Biti bi moral prvi, ki jih spoštuje.

Takšen je izrek sodbe :

O domnevnem kršenju zakonov ob imenovanju Emeršiča in Cizlja v prejšnjem državnem zboru sta nova vlada in levo sredinska koalicija odločala povsem politično po logiki, da lahko, ker imajo večino, izglasujejo karkoli. In si s tem zagotovijo koristi v državnih podjetjih in medijih, na katere imajo odstavljeni vpliv ali jih nadzorujejo.

Če bodo tako ravnale vse vlade, bo to državo vodilo v katastrofo in še večjo podrejenost družbenih podsistemov strankam, ki so trenutno na oblasti kot so bili v prejšnjem režimu edini dovoljeni partiji.

Cizelj je bil pred imenovanjem za nadzornika SDH predsednik Upravnega odbora Agencije za radioaktivne odpadke ter podpredsednik Nadzornih svetov družb Gen Energija, d. o. o., in ELES, d. o. o. Imel je izkušnje iz vodenja v mednarodnem okolju, saj je bil predsednik upravnega odbora Evropske mreže za jedrsko izobraževanje (združuje več kot 50 evropskih univerz in glavne jedrske deležnike, tudi industrijo), predsednik Evropskega združenja za atomsko energijo, član Upravnega odbora Evropske platforme za trajnostno jedrsko energijo ter predsednik sekcije za jedrsko inženirstvo pri Ameriški zvezi strojnih inženirjev…

Da ni izpolnjeval pogojev, so si vladajoči izmislili in se zlagali, da bi pridobili vpliv na pomembna državna podjetja kot je Telekom in s tem na tudi medije.

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) se je na ugotovljeno zlorabo oblasti vladajočih odzval tako:

Celotna sodba je takšna:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine