20.2 C
Ljubljana
nedelja, 27 oktobra, 2024

Simbol razkroja RTV in univerzitetnega prostora

Piše: Mitja Iršič (Nova24tv)

Depolitizirana Radiotelevizija Slovenija ne poroča o dogodkih, ampak ustvarja svoje alternativno vesolje. Igor E. Bergant v Odmevih redno gosti skrajno leve komentatorje, ki jim dovoli nastopati brez soočenja z drugimi, ki bi predstavili drugačno mnenje. Pred kratkim je gostil profesorja Igorja Šterbenca, ki je fašistično-teokratski Iran predstavljal kot veliko zmerno silo. Zdaj je Bergant vajo ponovil še s politologom Petrom Verovškom, ki je komentiral dogajanje v Veliki Britaniji, kjer so izbruhnila medrasna trenja.

Že v uvodu v intervju je Seku M. Konde predstavil zgodbo z lepljenkami različnih angleških levičarjev, da je bilo videti, kot da skrajni desničarji po ulicah lovijo ničesar krive muslimane in jih pretepajo.

Seveda naj bi to počeli le zato, ker sovražijo njih in njihovo etnično ter versko pripadnost. Kdorkoli je prispevek poslušal, ne bo nikoli izvedel, da tudi muslimanske tolpe po ulicah napadajo Angleže in da gre za nevarno eskalacijo rasnih napetosti, ki lahko hitro preraste v popoln kaos. Da so se podali na ulice, pa je bil razlog umor treh deklic s strani potomca afriških migrantov.

Igor E. Bergant je na to temo gostil politologa, predavatelja, docenta in raziskovalca Petra Verovška. Zakaj prav njega in zakaj brez drugih gostov? To postane hitro jasno …

“Ni še terorizem, ampak …”
Verovšek sledi naraciji, da gre izključno za težavo decentraliziranih skrajno desničarskih gibanj, ki se med drugim povezujejo tudi zaradi družbenih omrežij. V intervjuju jih je primerjal z arabsko pomladjo in trdil, da nimajo “tako dobrih demokratičnih ciljev” kot v arabskih despotskih državah. Ob tem je izpostavil: “Hočejo sprožiti bolj tak skrajni desničarski, no, ni glih terorizem še, ampak pa pol lahko vodi do takih izgredov in da se ljudje, taki huligani, ki hočejo vlomiti v trgovine, ki hočejo napadati migrante, lahko tudi to, da se z decentralizacijo izkoristijo, da sebe organizirajo med sabo.”

Verovšek je podobno kot pripadnik skrajnega “korbinističnega” krila laburistov izgrede subtilno označil za latentni terorizem, ki je seveda povsem desničarski in ki lahko kmalu preraste v pravi terorizem. Po tem stavku je že jasno, zakaj je Bergant v studio poklical prav njega. Odmevi so postali odmev enakomislečih.

Bergant vrže kost, Verovšek jo pograbi

V nadaljevanju je bilo še jasneje, da je Bergant “politologa, predavatelja, docenta in raziskovalca” povabil v goste le zato, da bi poslušal odmeve svoje ideologije in pogledov na svet ter da bi nekdo skozi vprašanja bolj ali manj koherentno povedal, kar v resnici misli on sam.

Bergant je sogovorniku “navrgel” povsem noro misel o tem, da naj bi nasilje sovpadalo z menjavo oblasti, seveda s tihim namigovanjem, da “so zadaj” desni toriji. Namesto da bi ga Verovšek povprašal po zdravju, je hvaležno zgrabil kost, ki mu jo je Bergant nastavil. Nekoliko zmedeno in nekoherentno je povedal, da je skrajna desnica imela na oblasti tudi svoje podpornike, torej v vladi, ki so jo vodili torijci.

“Konservativna stranka v zadnjih petih, desetih letih v Veliki Britaniji ni več tista sredinska stranka, ki jo poznali preko, zdaj je že zelo dolgo zgodovino, ampak je zmeraj bolj postajala neka stranka skrajne desnice in zato je tudi varovala nekako poglede teh ljudi iz teh strani, vpliv na socialnih omrežjih, in seveda zdi se, da je tukaj, ja, seveda, sigurno so se odločili, da so zdaj to sprožili, ko je nastopila po 15 letih spet levosredinska vlada,” je modroval Verovšek.

Da, res je to rekel! “Zwokizirana” vlada torijcev, s katero ljudje niso bili zadovoljni, ker je bila preveč leva in preveč popustljiva do nezakonitih migracij ter je na čelo postavila premierja indijskega porekla, je po Verovškovem mnenju zaščitnica skrajne desnice. Videlo se je, da v to najbrž ne verjame, saj je ves čas pogledoval po stropu studia, kot da bi želel Bergantovo osupljivo misel nekako ukalupiti v nekaj smiselnega, vendar je na koncu izpadel povsem komično.

Verovšek kot težavne identificira konservativce in novo “reformno” stranko
Verovšek je izpostavil, da težavo vidi v konservativcih in novi reformni stranki, ki je bila prej poznana kot UKIP. Torijce je perfidno združil z UKIP, kot da so ena velika konservativna gmota. Zdi se mu, da je te proteste vzpodbujal tudi Nigel Farange. To seveda niti približno ne drži in očitno se Verovšek tega zaveda, saj je hitro dodal, da bo Farange rekel, da nima ničesar s tem. Trdil je, da so zadnjih 15 oz. 20 let v Veliki Britaniji spodbujali take proteste, da je migrante zaničeval, da naj bi posamezniki hodili naokrog in sprožali nemir v zvezi z idejo, da bodo posilili bele državljane Velike Britanije. S takšnim diskurzom naj bi tudi sam Farange vplival na nedavne proteste.

Verovška izzivam, naj najde Faragov citat, v katerem je zaničeval migrante in izpostavljal, da “hodijo okrog in sprožajo nemir”, da “bodo posilili bele državljane Velike Britanije”. Gre za groteskne izmišljotine, na podlagi katerih je nato Verovšek zaključil, da so vsi konservativci krivi za nedavne nemire.

Drugi krivec so “družbena omrežja” – seveda izključno omrežje X

Bergant je sogovorniku v nadaljnjo obdelavo plasiral misel o vlogi spletnih platform, in sicer zlasti v navezavi na širjenje lažnih informacij. Bergant obžaluje, da Velika Britanija ni več v EU, kjer “imamo ta, recimo pravila, ki so v nekoliko strožja”, kot se je sam izrazil (beri – kjer evropski komisar Thiery Breton diktatorsko grozi zasebnim družbam, če ne cenzurirajo skladno z ideološkim diktatom “supranacionalne” EU).

Verovšek je ubogljivo zagrabil trnek in ga speljal, kamor si je Bergant želel – na Elona Muska in družbeno omrežje X. Na “ubogljiva” družbena omrežja je pozabil, čeprav so v primerjavi z omrežjem X precej večje leglo lažnih novic, ki jih osebe, kot je Verovšek, označujejo kot “dobre”.

“Kot smo videli, kar je Elon Musk prevzel Twitter, ki ga je potem preimenoval v X, je v bistvu postal/postalo to nek forum za skrajno desnico, ki jo tudi Musk zmeraj bolj podpira; in se mi zdi, da tudi, če pogledate, on je skoraj odpustil zelo veliko delavcev na Twitterju in predvsem tiste delavce, ki so skrbeli za sovražni govor in za take stvari. Se mi zdi, da tudi on trenutno nima niti kadra in niti volje, da bi to zaustavil, seveda on je zmeraj bolj pripravljen, da tudi sam kot nek tak spleti provokator izrablja pač to svojo novo lastnino X, da te svoje ideje množi po celem svetu,” je odgovoril Verovšek, njegov citat pa je tako bizaren, da bi ga bilo težko povzeti.

Verovšek je namerno spregledal, da so se lažne novice (z obeh strani) širile tako po Facebooku in Instagramu kot kitajskem TikToku, in se usmeril v ideološkega sovražnika sodobne skrajne levice Elona Muska. Stvari, ki jih je govoril, nimajo ničesar skupnega z resničnostjo. Musk je liberalec oz. libertarec in zavrača skrajno desnico – skoraj vse življenje je doniral demokratom in demokratskim predsednikom. Njegove ideje so absolutno liberalne. Ni res, da je Musk odpustil “predvsem tiste delavce, ki so skrbeli za sovražni govor”. Profesor, kot kaže, preveč bere The Guardian in Jacobin. Musk je odpustil večino kadra, ker ga ni potreboval, in sicer kar 80 odstotkov delovne sile. Med delavci zagotovo niso bili skoraj izključno moderatorji. Profesor si je izmislil stvari, ki se niso zgodile, in na njihovi osnovi ustvaril napačne zaključke. Prav tako je bila zanimiva njegova “šankovska” retorika, da “Elon Musk izrablja X, da te svoje ideje množi po svetu”. Katere ideje natančno? Musk ima ogromno idej. Večina izmed njih je precej liberalnejših od idej socialističnih politikov.

Skrajno desni izgredi bi lahko “prišli” tudi v EU
Berganta je zanimalo, ali lahko dogajanje v Veliki Britaniji vpliva tudi na drugo stran Rokavskega zaliva. To sam seveda misli, od Verovška pa je želel slišati še razširjeno različico lastne misli. Dobil jo je.

“Sigurno!” je zažvrgolel Verovšek po tonih skladatelja Berganta. Nadaljeval je: “Če pogledate, kakšne so bile spremembe na strani desnici v Veliki Britaniji, so zelo podobne temu, kar se dogaja na skrajni, tudi na celini, tudi znotraj Evropske unije, konec koncev so tudi desničarska gibanja, kot so Reform oziroma UKIP v Veliki Britaniji, povezana z Marine Le Pen, z Gertom Wildersom, z Orbanom in z vsemi desničarskmi gibanji, tako da verjamem, da tudi teli vplivniki, ki stojijo v ozadju, kot sta angleška Defense League s Tommyjem Robinsonom in drugimi vplivniki, tudi njihov diskurz lahko preide čez meje. Seveda novice na X berejo ljudje iz vsega sveta, torej tukaj verjamem, da lahko tudi to preide meje in tudi pride v Evropsko unijo.”

Razčlenimo to solato, ki jo je zamešal Verovšek. Obstaja torej možnost, da nemiri preidejo tudi v EU, zato ker ima UKIP povezave z Marine Le Pen, Orbanom in Wildersom. Prav tako tudi zato, ker ljudje berejo zapise angleških vplivnikov na X. Kaj?!

Videti je bilo mogoče, da Verovšek niti sam ne verjame v to, kar govori, in se zaveda, da je tam le zato, da ukalupi in razširi Bergantove misli. Ta je svoja vprašanja postavljal kot teze, ki jih mora nato “študent” Verovšek pred profesorjem Igorjem razčleniti, da bo dobil desetico.

Simbol propada RTV Slovenija
Intervju s Šterbencem, ki je govoril o spravnem Iranu, je bil grozljiv, Bergantov pogovor z Verovškom pa je bil še za stopnjo bolj bizaren. Bil je na ravni kakšnega skeča, v katerem se sogovornika pretvarjata, da poteka intervju, v resnici pa je šlo za politično propagando, saj sta drug drugemu dopolnjevala povedi. To je, jasno, potekalo brez drugega sogovornika, ki bi tematiko predstavil v drugem kontekstu.

Tako gledalci RTV Slovenija nikoli ne bodo izvedeli, da nad nezakonitimi migracijami v Veliki Britaniji ne negodujejo le “skrajni levičarji”, ampak tudi povsem “navadni” Britanci – tudi takšni z migrantskim poreklom, ki so v državo prišli kot zakoniti migranti. Nikoli ne bodo izvedeli, da izgredov ne povzročajo le desni nogometni huligani, ampak tudi muslimanske milice, ki ustrahujejo soseske in izkoriščajo dejstvo, da jih policija v strahu pred obtožbami o rasizmu obravnava milejše. Vse, kar boste dobili od RTV Slovenija, je stara dolgočasna lajna o skrajni desnici in politiki, ki jo podpira, četudi so povezave med prvimi in drugimi povsem izmišljene.

Intervju z Verovškom je kljub temu točka, pri kateri bi morali dokončno potegniti črto tudi “navadni” levičarji. Šlo je za nekoherenten kompot različnih (predvsem močno ideološko začinjenih) misli in celo izmišljotin, s katerimi se je Verovšek trudil ugoditi Bergantu. Si res želimo takšne javne televizije, ki bo služila kot propagandni servis skrajne levice? Je to depolitizacija? A ni zdaj že “navadnim” ljudem tudi povsem jasno, da RTV Slovenija, kot so jo ustvarili z (najbrž neustavnim) novim zakonom, ni trajno vzdržna entiteta? Kolikokrat bomo morali še poslušati Igorja E. Berganta, ko na Odmevih posluša lastne odmeve? Včasih smo se smejali, ko kot športni komentator ni znal ugotoviti, kdaj je v nogometu “offside” in kdaj kakšen smučar smuča zares dobro. Danes se ne smejemo več, saj kroji pogled na svet. Tam pa napake, neznanje in ideološko pristransko poročanje niso več dopustni. Bo ta intervju tisti, ki bo na nek način “rešil” RTV? Ta intervju je simbol razkroja javnega medija. Videti je mogoče, da so “nevladniki” in njihov vlada medij povsem okupirali in ga spremenili v agitprop točno določene politične frakcije znotraj levice. Kako dolgo bo še trajalo, da se bodo odrasli v sobi zganili?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine