11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Tiho zavezništvo med »depolitizirano« RTV Slovenija in Evropsko komisijo: slednja terja od Golobove vlade, da v javni zavod RTVS vloži še več sredstev. Je vpleten Mirovni inštitut?

Piše: Gašper Blažič

Marsikdo ob včerajšnji predstavitvi poročila Evropske komisije (EK) o »vladavini prava« ni mogel spregledati zelo prozornega priporočila EK, naj Golobova vlada uredi financiranje RTV Slovenija.

Praktično je bila edina resna kritika sedanje slovenske vlade s strani EK menda neurejeno financiranje RTVS. Evropska komisija je namreč v včeraj objavljenem letnem poročilu o vladavini prava Slovenijo pozvala k ureditvi financiranja. EK na podlagi »pogovorov z različnimi deležniki v Sloveniji« – kateri so, uradno ni znano, neuradno pa naj bi bil glavni informator EK kar Mirovni inštitut, na to dejstvo je v Financah opozoril pravnik in profesor Matej Avbelj – ugotavlja, da je nov model upravljanja RTVS prispeval k njegovi neodvisnosti, vendar pa se sooča s finančno krizo. “Potrebne so spremembe v financiranju, da bi zagotovili ustrezna sredstva,” piše v poročilu. Bruselj tako Sloveniji priporoča, naj sprejme pravila oziroma vzpostavi mehanizme, ki bodo javnemu mediju omogočili zadostna sredstva za izvajanje javne službe in obenem zagotovili njegovo neodvisnost.

Za še več svežega denarja »depolitiziranim«

Drugo priporočilo na področju svobode medijev se medtem nanaša na sprejetje dodatnih zakonodajnih in nezakonodajnih varovalk za zaščito novinarjev, predvsem na spletu. Na Evropski komisiji sicer ocenjujejo, da je od zadnjega poročila, objavljenega v začetku julija lani, pri zaščiti novinarjev v Sloveniji prišlo do določenega napredka. Med drugim pričakujejo, da bo določene varovalke prinesla nova medijska zakonodaja, ki je še v pripravi. Izboljšanje pričakujejo tudi na področju državnega oglaševanja v medijih, pri čemer so izpostavili pripravo novih zakonodajnih ukrepov ter decembra lani sprejete smernice, ki jih je pripravil vladni urad za komuniciranje.

Zagotovo je mogoče v teh priporočilih zaznati dvoje: najprej stališča, ki jih izraža podpredsednica EK Věra Jourová – slednja bo na tej funkciji ostala do imenovanja nove sestave EK – , nato pa tudi sledove, ki jih je v teh priporočilih pustil Mirovni inštitut ter sorodne nevladne organizacije, kjer imajo svojo vlogo tudi levičarski medijski aktivisti, zaposleni na RTVS. Zato v poročilu ni mogoče zaznati kritik na račun političnega  nasilja nad opozicijskimi mediji, pač pa sledenje mnenju tistih, ki jih je na RTVS, kot je pred časom dejal Marcel Štefančič, »jebeno več«.

Poročilo je zamujalo več tednov

No, bistvo tega poročila pa se skriva v informaciji, da zamuja vsaj tri tedne in da so glavni akterji najprej čakali na oblikovanje koalicije, ki je »požegnala« še en mandat Ursule von der Leyen. Spomnimo: Von der Leyen se je sprva za podporo pogajala z desno italijansko premierko Giorgio Meloni, prav ona naj bi bila zaslužna za zaustavitev. Von der Leyen pa ga je umaknila vse do trenutka, ko se je dogovorila z levo koalicijo. Nato pa je poročilo objavila. Kot smo pisali že včeraj, v njem kritizirajo države z desno vlado (Italija, Madžarska), hvalijo pa levičarske vlade, denimo na Poljskem, kjer je Donald Tusk podobno kot predsednica EK zaveznik levice.

Čeprav je to letno poročilo sicer sad dela dosedanje sestave EK, pa prav veliko upanja na spremembe ni. EK bo še naprej vodila ista predsednica, tudi sestava koalicije je zelo podobna kot prej. In ni skrivnost, da je evropska levica tista, ki ima glavni vpliv na delovanje EK, pri čemer ji »žlahtna konservativna sredina« drži štango. Po naših informacijah pa tudi znotraj SDS že potekajo razprave, kako se odzvati. Predsednik SDS Janez Janša je sicer spomnil, da bo bolj kot sestava Evropskega parlamenta na politiko EK v prihodnje vplivala sestava Evropskega sredstva oz. vlade posameznih članic EU. Kljub temu pa je vse več glasov, ki izražajo razočaranje nad dogajanjem, ki je sledilo volitvam v evropski parlament, saj trend trenutno ne kaže v prid »obrata v desno«. Še več: položaj desnega tabora v Evropskem parlamentu je glede na razdelitev funkcij pravzaprav zelo slab.

Tudi zato je četverica evropskih poslancev SDS zavrnila podporo von der Leyen, stranka pa jih je pri tem podprla. Izjema pa je pravzaprav samo njen poslanec Anže Logar, ki je izvolitev von der Leyen pozdravil v podobnem slogu kot novopečeni evropski poslanec Matej Tonin iz NSi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine