Piše: Petra Janša
Tokrat je bil profesor naturopatije Igor Ogorevc, solastnik podjetja AS AN, d. o. o., znanega po blagovni znamki Planet zdravja, gost v oddaji Kdo vam laže. Z voditeljem Borisom Tomašičem sta se pogovarjala tudi o tem, zakaj ima toliko mladih težave z alergijami.
S strokovnjakom za zdravje profesorjem Ogorevcem sta najprej poskušala odgovoriti na vprašanje, zakaj se ministrstvo za zdravje ukvarja z boleznimi in ne z zdravjem, čeprav smo glede na čakalne vrste zelo bolan narod. »To je odlično in kompleksno vprašanje. Z boleznimi pa se ministrstvo za zdravje ukvarja zato, ker so v svojem poslanstvu tako učinkoviti, da zdravja skoraj ni več in se res lahko ukvarjajo le še z boleznimi. Kot trdim sam, in to lahko vsako sekundo dokažem, ni težava v pomanjkanju zdravnikov, ampak je težava v prevelikem številu bolnih ljudi. Druga stran enačbe ne ‘štima’,« je poudaril gost omenjene oddaje na televiziji Nova24TV.
Zakaj smo tako bolni?
Profesor Ogorevc je prepričan, da se odgovor na vprašanje, zakaj smo tako bolni, najprej skriva v načinu naše prehrane, saj prav prehrana generira bolezni. »Ljudje smo ustvarjeni kot rastlinojeda bitja. To nam govorijo anatomija, fiziologija, imunologija – praktično vse medicinske vede, ampak ljudje rinemo z glavo skozi zid. Narava nas tukaj ustavlja, saj imamo ljudje antigen na živalsko beljakovino. Kaj to pomeni? Naš imunski sistem vsako živalsko beljakovino, ki jo zaužijemo ali drugače pridemo z njo v stik, zazna kot tujek. Sproži se antigen in povzroči vnetje,« razloži profesor naturopatije in se ob tem vpraša, kaj je tradicionalno slovensko kosilo. »Goveja juha, zrezek oziroma kos mesa, pražen krompir in solata. Kako to razume naše telo? Goveja juha je polna živalskih beljakovin. Že to povzroči kislo reakcijo v želodcu, saj dobesedno prisili želodec v pretirano tvorjenje želodčne kisline. Potem pojemo meso, ki je še teže prebavljiva hrana. Znova prisilimo želodec v še večje tvorjenje želodčne kisline. Potem pojemo ‘tenstan’ krompir, v katerem je navadno prežgana maščoba. Znova močno vzdražimo izločanje žolča. Potem pojemo še solato, s katero pa je načeloma vse v redu. Če to ponavljamo in vsak dan jemo preveč živalskih beljakovin, preprosto prisilimo svoj želodec in imunski sistem, da dela preveč – da je konstantno vzdražen,« je bil jasen profesor Ogorevc in k temu dodal podatek uradne statistike, ki pravi, da ima več kot 80 odstotkov odrasle slovenske populacije gastritis oziroma vnetje želodčne sluznice. »Gastritis je osnova za vse kronične bolezni tega sveta. In če pogledamo drugo študijo, ki je bila opravljena v Nemčiji pred več kot petnajstimi leti. Kar zelo dolgo so testirali in spremljali zdravstveno stanje treh skupin, in sicer skupine vsejedih ljudi, skupine vegetarijancev in skupino veganov. Kakšni so bili izsledki? Vegetarijancev je bilo 50 odstotkov manj bolnih kot vsejedih ljudi, veganov pa 30 odstotkov manj bolnih kot vegetarijancev,« je v omenjeni oddaji razkril profesor naturopatije.
Uživanje živalskih beljakovin ni dobrodošlo
Voditelj je izzval gosta in povedal, da rad jé meso in da nima nobenih težav. »Sem zdrav bolj kot marsikateri vegetarijanec, ki ga poznam,« je dejal. Profesor Ogorevc mu je odgovoril, da stvari sicer ne moremo posploševati, je pa res, da večina populacije reagira tako. »Če je v hiperfunkciji trebušna slinavka in izloča dovolj tripsina, da se te živalske beljakovine lahko prebavijo, potem je vse v redu. Ko pa pride do stanja pred diabetesom, takrat pa je treba razmisliti tudi o tem. Diabetes je kronična bolezen,« je omenil gost oddaje. »Dokler je vse v redu, poslušamo svoje telo, lahko jemo, kar nam prija. Ko pride do težav, se je treba vprašati, kaj vnašamo v telo, da nam škodi,« je dodal voditelj. »Dokler smo zdravi, lahko jemo praktično vse, saj nam naše telo to omogoča, pa vendar ljudi opozarjamo in jih učimo, da pretirano uživanje živalskih beljakovin ni dobrodošlo. Kaj to pomeni? To pomeni, da vsak dan jemo nekaj mesnatega, da vsak dan uživamo mleko in mlečne izdelke ter jajca. To je preveč. Če uživamo živalske beljakovine, kot se je to delalo včasih, npr. enkrat na teden kos mesa, s tem ni nič narobe. To naše telo, če smo zdravi, z lahkoto počisti brez kakršnihkoli slabih posledic za zdravje. Če pa pretiravamo, se pojavijo težave,« je bil jasen profesor naturopatije in opozoril na nevarnost pretiranega vnašanja živalskih beljakovin v naša telesa.
O alergijah in živalskem mleku
Voditelja je nato zanimal vzrok za veliko pojavnost alergij. »Že otroci so kar naenkrat alergični na vse mogoče – jagode … Mi smo jedli jagode, pa nobenemu ni bilo nič. Na mleko je izredno veliko intolerance, pa na gluten … Kaj se je zgodilo z nami, da smo postali tako občutljivi in je že pri otrocih treba paziti, kaj jejo?« je vprašal Tomašič svojega gosta. »To je posledica ravnanja z našimi telesi skozi več generacij. Telesa mladih ljudi, otrok, postajajo bolna, preobčutljiva, intolerantna in imajo ogromno alergij. Kaj je alergija? Alergija pomeni pretirano delovanje imunskega sistema, kjer lahko vsaka substanca postane alergen. Zavedati se moramo, kdaj imunski sistem dela preveč. Kadar je v notranjosti našega telesa pretoplo. In spet se vrnem na živalske beljakovine – pretirano uživanje živalskih beljakovin povzroča pretirano izločanje kisline, te pa pregrevajo naše telo,« je bil jasen profesor Ogorevc. Omenil je tudi mleko, ki je za človeško bitje samo po sebi alergen. »Ljudje smo sesalci in ti v naravi uživajo mleko, samo dokler ga dobijo pri svoji mami, pa še to za kratek, določen čas. Samo ljudje smo tako ‘inteligentni’, da uživamo mleko tuje vrste, tudi ko odrastemo, pa tega sploh ne potrebujemo. Ko mama doji svojega otroka, otrok prek mleka dobi njene hormone in encime. Naj mi en prehranski strokovnjak razloži, zakaj so kravji encimi in hormoni dobri za ljudi? Pač niso. Da ne govorim še o drugih substancah, ki so v mleku. Živalsko mleko je popolnoma neprimerna hrana za ljudi,« je poudaril profesor naturopatije.
O rafiniranih rastlinskih oljih in sladkorju
»Rafinirana rastlinska olja so še bolj škodljiva za človeka kot živalska mast,« je voditelj dal iztočnico profesorju Ogorevcu. »To od vsega najbolj obremenjuje telo in so kancerogena. V evropskem parlamentu smo leta 2012 na to temo imeli prezentacijo, kjer smo s strokovnjaki poslancem predstavili izsledke. Tam so bili navzoči tudi člani Evropske komisije, a zgodilo se ni nič,« je dejal profesor Ogorevc in dodal, da če razumemo, kako je prišlo do uporabe rafiniranih olj, lahko tudi razumemo, zakaj bi bilo v interesu javnega zdravja, da se uživanje teh olj drastično omeji ali celo ukine in prepove. »Kdo je bil včasih proizvajalec rafiniranih olj v Sloveniji? To sta bila Helios Domžale in Oljarica Kranj, ki pa je bila del Colorja Medvode. Zakaj se olja rafinirajo? Zato, ker rastlinska olja vsebujejo voske in smole in ti so bili in so še vedno vir repromateriala za proizvodnjo barv in lakov. Se pravi, da je rafinirano rastlinsko olje v bistvu odpadek pri pridobivanju repromateriala za industrijo barv in lakov,« je bil jasen gost. Dodal je: »Vsi vemo, da ni zdravo, če olje cvremo, ker je prežgano. Vsa industrija molči, molčijo pa tudi vsi organi javnega zdravja, da se v procesu rafinacije olj vsa ta olja najmanj dvakrat segrejejo na več kot 230˚ C. Ko nekaj cvremo, pa je temperatura 180˚ C. Že s tega stališča je to prežgana maščoba, ali kot rečemo, postanejo to transmaščobe, za katere vemo, da so kancerogene. Da ne govorimo o tem, da so olja ponavadi pridobljena in predelna s heksanom (brezbarvna, hlapljiva tekočina, šibkega vonja po bencinu, op. p.), ki je sam po sebi rakotvoren. Iz teh rastlinskih olj se odstranijo smole, voski, barvila, vonj, okus, zato da ta odpadek lahko uživamo,« je razložil profesor naturopatije in dodal, da obstaja veliko zelo resnih mednarodnih študij, ki našteto absolutno potrjujejo. »V interesu javnega zdravja bi prav gotovo moralo biti, da se uvede takšna politika, da ljudi odvrne od uživanja rafiniranih olj in sladkorjev, saj je pri slednjem zgodba zelo podobna. In da se ljudje odvrnejo od pretiranega uživanja predelane hrane, kajti to je prazna hrana in ima zelo ubogo hranilno vrednost. Javno zdravje vse te inštrumente ima, saj je to del politike in bi se to dalo narediti, pa očitno nikomur ni v interesu,« je z žalostjo ugotavljal gost v Tomašičevi oddaji.
Zdrava olja v Planetu zdravja
V Planetu zdravja namesto tega svetujejo nerafinirana, hladno stiskana olja, ki so po Ogorevčevemu priporočilu najbolj popolna hrana za človekovo telo. Kot je dejal, je z ogromno študijami nesporno dokazano, da je prav nerafinirano, nefiltrirano, hladno stiskano orehovo olje najbolj popolna hrana za človeško telo, saj vsebuje vrhunsko razmerje maščobnih kislin, veliko mineralov, vse vitamine, ki so topni v maščobah (A, D, K). »Jasno je, da ne more biti samo to hrana, ampak je vrhunski dodatek. Ljudem svetujem, naj uporabljajo izključno nerafinirana hladno stiskana olja in naj jih ne prežgejo. Cvrtje ni primerno. S tem se tudi najboljše olje spremeni v transmaščobo in iz najboljše substance to naredimo škodljivo.« V Planetu zdravja tako pomagajo ljudem zdravo živeti in bežati od bolezni. Pri tem se v veliki večini ukvarjajo prav z olji, tako hladno stiskanimi, nerafiniranimi olji kot eteričnimi olji ter njihovimi mešanicami, o čemer smo v Demokraciji veliko pisali. »V zadnjih letih smo vložili ogromno denarja in časa v raziskave ter razvoj, da točno vemo, kako naši proizvodi vplivajo na funkcijo človeškega telesa – to je naša specialnost. Veseli, zadovoljni ter ponosni smo, da to naše specifično znanje skozi velika vrata prodira v svet,« je ob tem dejal profesor Ogorevc.