11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Presenečenje? Iranski droni, s katerimi Rusi napadajo Ukrajino, vsebujejo slovenske sestavne dele!

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Podjetje HYB sem telefonsko prosil za pojasnilo, ali je točno, da v iranskih dronih, ki jih ruska vojska uporablja za obstreljevanje ukrajinskih vojaških in civilnih ciljev, uporabljajo slovenske senzorje. Prvi odgovor njihove predstavnice na javno objavljeni številki je bil, da ni pristojna za tovrstne informacije in da tudi ne ve, za kaj točno gre. Prosil sem jo, da v podjetju preverijo in odgovorijo.

Da bi slovenski senzor lahko bil del tehnologije, ki omogoča let kamikaza drona, kažejo analize teh 200 kg težkih letalnikov, ki so objavljene na spletu. Objave na internetu so sicer pogosto podtikanja, tehnologija (senzor) pa bi lahko bila ukradena ali slučajno podobna.

Te drone, rusko ime je Geran-2, proizvaja iransko državno podjetje Hesa v povezavi s podjetjem Shahed Aviation Industiries (SAI), Rusija bi jim naj zanje plačevala po skoraj 200.000 dolarjev za kos. Proizvodnja cena v Iranu (medtem pa tudi že v Rusiji) bi naj sicer bila nekajkrat nižja. Proti SAI je Evropska unija uvedla sankcije leta 2022 zaradi pošiljanja dronov Rusiji. Za sankcije so se odločile tudi ZDA in Kanada.

Objava, da bi naj bila v Shahed-136 dronih tudi slovenska tehnologija, na omrežju X je takšna:

Da je v dronih vsa mogoča zahodna tehnologija, sicer ni novost. Ukrajinci so decembra 2023 objavili, da Geran-2 ruske proizvodnje vsebuje 55 delov izdelanih v Združenih državah, 15 iz Kitajske, 13 iz Švice in šest iz Japonske.

Prvi odzivi na spletu, da je vmes tudi slovenska tehnologija, so predvsem poziv k pojasnilom:

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine