11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Globoka država ne odneha: po aferi Patria še afera Trenta!

Piše: Gašper Blažič

Potem ko je vrhovni šef globoke države Milan Kučan kar prek posebne izdaje Reporterja sporočil, da je sedanji prvi mož Uefe Aleksander Čeferin njegov izbranec, ki si ga želi v Sloveniji, se praktično v istem trenutku začenja novo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši. In to spet na podlagi indicev.

Lahko bi rekli, da smo na pragu nove velike pravosodne farse. Medtem ko se vladajoča politika otepa vsakršne odgovornosti zaradi oškodovanja davkoplačevalcev v primeru zgradbe na Litijski in nakupa računalnikov, je očitno napočil čas za dvigovanje megle. Janez Janša, ki je zaradi politične obsodbe že dvakrat sedel v zaporu, bo moral na zatožno klop sesti še enkrat. Tokrat zaradi afere Trenta, menda zaradi sporne prodaje nepremičnin, s čimer naj bi se, kot namiguje specialni tožilec Boštjan Valenčič, okoristil. Afera je že stara, saj se je v zadnjih letih vsake toliko časa pojavila v medijih.  No, tokrat pa so »strici« hitro zagnali stroj Popit-Bavconovega krivosodja. Prvo vabilo na sodišče je Janša prejel že malo pred evropskimi volitvami, čemur naj bi sledilo maratonsko sojenje. Očitno režiserji te farse računajo, da lahko do predčasnih volitev pride že jeseni ali pa najkasneje spomladi prihodnje leto. Do takrat pa potrebujejo predvsem dvoje: obsojenega Janeza Janšo in nov »novi obraz«, ki bo po debaklu Roberta Goloba pritegnil dovolj veliko kritično maso volivcev, da bomo lahko tudi v prihodnje nadaljevali s »plesočo« vlado. Bo slovenska javnost tudi tokrat šla na led?

V ozadju tudi družinska naveza Jenull

Afera Trenta se medtem že bliža svoji dvajseti obletnici nastanka. Za kaj gre? Gre za nekdanje posestvo, ki ga je Janša menda prodal tako, naj bi bil pridobil protipravno premoženjsko korist – tako meni politično podzemlje, ki je afero obudilo že nekajkrat. In razlog? Neuspela konstruktivna nezaupnica, zaradi katere so botri izgubili živce. In pa seveda želja, da bi Janšo odstranili ne samo s funkcije predsednika vlade, ampak nasploh iz politike. In če je treba, za te namene uporabijo tožilca, ki zna postopke primerno zavlačevati ali pospeševati. Odvisno od potreb.

Zgodba o aferi Trenta je dokaz, da tranzicijska levica očitno ne more zmagati na nobenih volitvah. Na pošten način seveda. Spomnimo se afere Patria, ki je sodno že zastarala. Kaže, da podobna usoda čaka tudi zadevo Trenta, a nekaj kratkoročnih koristi botri lahko pridobijo tako, da Janeza Janšo znova spravijo na sodišče – v vlogi obtoženca. Seveda vse pod taktirko »neodvisnega« sodstva, kjer v ozadju vleče niti tudi Hinko Jenull, ki je čisto po naključju oče razvpitega levičarskega aktivista Jaše Jenulla, ki zadnje čase hujska javnost proti zdravnikom. To pomeni, da gre tu predvsem za politično diskreditacijo, saj na drugi strani »vladavina prava« ne doseže mnogih tranzicijskih tajkunov in najrazličnejših politično požegnanih veljakov, ki so doslej na očeh javnosti plenili in ropali državni proračun.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokraciji!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine