11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Tožilec opozarja: kaznivega dejanja v zadevi Trenta sploh ni, postopek proti Janši in soobtožencema je neupravičen!

Piše: Gašper Blažič

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je tožilska srenja enotno na strani tožilca Boštjana Valenčiča, ki preganja Janeza Janšo zaradi domnevnega okoriščanja pri prodaji zemljišča v Trenti, temu v resnici ni tako. 

Pridobili smo namreč mnenje enega od tožilcev – ime hranimo v uredništvu – o zadevi Trenta. Kot pravi, Janez Janša v tem primeru ni storil nobenega kaznivega dejanja. Iz sodne prakse ustavnega in vrhovnega sodišča izhaja pravni stavek, »da oseba, ki ni bila zaposlena v gospodarski družbi, ki je od nje kupila Trento, ne more biti storilec kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti.« V tem primeru je bil Janez Janša prodajalec, ki je prodajal svojo nepremičnino na prostem trgu. Pri čemer ni imel nobene vloge pri samem kupcu.

Kot pravi naš tožilski vir (gre za upokojenega tožilca), gre dejansko za konstrukt, saj očitek iz obtožnice, da je Janša prodal nepremičnino “po višji ceni kot jo je kupil desetletja nazaj”, ne vzdrži dejstev. In ker Janez Janša ni storil nobenega kaznivega dejanja, odpadeta tudi očitka za soobdolženca, da sta ravnala kot pomočnika, ker je pomoč akcesorne narave.

Naš vir ob tem trdi, da je glede tega med drugim že komuniciral tudi s tožilcem Boštjanom Valenčičem in mu predložil argument, da v tej zgodbi ni kaznivega dejanja. To pa je mnenje vrhovnega sodišča, da oseba, ki ni zaposlena v gospodarski družbi, ne more storiti kaznivega dejanja zlorabe. Vendar je bila obtožnica vseeno vložena, a brez pravne podlage. Drugače povedano: Janšo preganjajo zaradi nečesa, kar sploh ni kaznivo, svoje mnenje zaključuje naš vir.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine