11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

(AKTUALNO) Boštjan M. Turk: V Franciji se uresničuje srhljiva prerokba – skupna vladavina komunistov in islamistov!

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV.si)

“To, kar najbolj skrbi, je, da je na oblast prišla Nova ljudska fronta in je situacija enaka kot v 30. letih 20. stoletja, ko je v Franciji (leta 1936) ravno tako zavladala Ljudska fronta. Seveda je bila podprta s komunisti in skrajno levico, tako kot je tudi ta (tudi ideje so podobne). In glavni učinek te Ljudske fronte na oblasti je bil, da so zagovarjali demilitarizacijo Francije v luči Hitlerjeve oboroževalne tekme,” je zadnje francoske volitve komentiral univerzitetni profesor Boštjan M. Turk. 

Za profesorja francoske književnosti in nekoga, ki je leta 2000 doktoriral na prestižni univerzi Sorboni, so nedavne parlamentarne volitve novo “žalostno poglavje”. Predvsem ga skrbi, da je na oblast prišla skrajno leva Nova ljudska fronta, situacijo pa primerja s tisto v 30. letih prejšnjega stoletja, ko je tudi na oblast prišla Ljudska fronta, podprta s komunisti in skrajno levico.

Povsod v EU, kjer vladajo izrojene meščanske stranke, so razmere podobne

Zadeva zelo spominja na izjavo, sprejeto marca leta 1991, o razorožitvi Slovenije, ki jo je lansiral Kučanov krog. Posledica oblasti v poznih 30. letih v Franciji pa je bila ta, da Francija vojaško ni bila dovolj usposobljena, da bi odgovorila na nemški napad. Ta situacija se je zdaj ponovila, pa tudi sicer v Evropi opažamo podobne razmere, kjer so na oblasti meščanske stranke, ki so se izrodile. Stranka Nacionalna fronta Marine Le Pen oziroma Jordana Bardelle so tisto, kar bi morale biti desnosredinske stranke oziroma kar so desnosredinske stranke bile še pred 20 leti.

Bivši partijski šef Milan Kučan je leta 1991 razoroževal Slovenijo. (Foto: Bobo)

Desnosredinske stranke so se odrekle svoji identiteti in poslanstvu
In če ima kakšna francoska politična stranka program utemeljitelja pete republike Charlesa de Gaulla, potem je to stranka Bardelle. “Na pogorišču desnosredinskih strank, ki so se odrekle svoji identiteti in svojemu poslanstvu, se je dvignila levica, kot refleks pa so zrastle nacionalne, “populistične” stranke,” pove Turk. Naš sogovorec je ob tem opozoril, da je govoriti o populizmu “popolna norost” – v slabšalnem pomenu, saj popolus v latinskem jeziku pomeni ljudstvo, torej tisti, ki je “populist”, dela v korist ljudstva. “Očitno je, da elite, ki vse to vodijo, ne delajo v korist ljudstva,” sklepa Turk. 

Kar se je zgodilo v Franciji, je popolnoma nedemokratično
Dogajanje v Franciji ga spominja na dogajanje v Sloveniji, ko vsi tisti, ki so najbolj antidemokratični, začenši z Gibanjem Svoboda, Levico in SD-jem, govorijo o demokraciji. Spomnil je, da ima Francija dvokrožni sistem, v katerem je izvoljen najboljši kandidat. V prvem krogu je zmagal Nacionalni zbor, v drugem krogu pa so se ostale stranke dogovorile, da noben kandidat, ki je tretjeuvrščen v posameznem okrožju in ki prihaja iz Nove ljudske fronte, ne bo kandidiral. Na takšen način bo omogočil, da bo drugouvrščeni kandidat lahko premagal prvouvrščenega kandidata Nacionalne fronte, kar je popolnoma nedemokratično.

Ključni predvolilni temi: migracije in negotovost
Dejstvo pa je, da sta bili osrednji predvolilni temi migracije in negotovost, torej strah. Turk je spomnil na atentate itd. “In sedaj bo predsednik vlade človek, ki vse to uteleša.” To pa bo prineslo še večjo nestabilnost v državi. Obenem bo novo socialistično oblast zagotovo spremljala inflacija, kar prinaša gospodarsko negotovost. “Francozi so dobili tisto, proti čemur so glasovali, in sicer z volilnim manevrom Emmanuela Macrona, ki je hotel preprečiti neko kvaziekstremno desnico, ki to sploh ni! De facto pa je dobil skrajno levico!” Zmagale so skrajno leve politične sile (Jean-Luc Mélenchon iz Nove ljudske fronte). Mélenchon je edini politik, ki ni nikdar obsodil napada na Izrael 7. oktobra, ki ni nikdar obsodil Hamasa in ki je izrazito proruski.

Uresničuje se srhljiva napoved iz romana Podreditev. (Foto: Bukla, posnetek zaslona)

Uresničitev srhljive napovedi: skupna oblast muslimanov in komunistov
Turk si ne predstavlja, kako bo takšna koalicija sploh delovala. Dejansko pa se je zgodilo prav to, kar je zapisano v romanu Podreditev. Gre za zgodbo, v kateri muslimani uporabijo komuniste, zato da pridejo na oblast. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi v času iranske revolucije, kjer je Ruholah Musavi Homeini zavladal skupaj s Komunistično partijo Irana. Za francosko skrajno levico so namreč glasovali tudi muslimani. Macronu pa je vseeno, ker gre za globalista. “Francija gre v obdobje izredne negotovosti, kar so povzročili komunisti, ki so imeli od takšnih razmer vedno koristi.” 

Vračamo se v obdobje 30. let 20. stoletja
Ob tem ne razume Francozov, da zadeve niso bolje razumeli in v večji meri podprli Nacionalnega zbora, ki ima resnično koristen program za Francijo. Je pa rezultat nedvomno tudi posledica nenehne medijske ofenzive – da gre za “fašiste in naciste, ki bodo izgnali vse tujce”. Turk: “Gre za popoln nesmisel, ker Bardella je tujec. On je Italijan. Gre za razmere, kakršnih še ni bilo, gre za popoln kaos.” Sogovorec se je dotaknil tudi povolilnih izgredov v Franciji. Tam skrajna levica razbija, ne glede na to, ali je izgubila ali zmagala. Zadeve bodo po njegovem privedle do “popolnoma enakih razmer” kot v 30. letih 20. stoletja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine