11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

(IZ TISKANE DEMOKRACIJE) Radonjić: Šlo je za proces brez potrebnih dokazov

Piše: G.B., P.J.

Se še spomnite afere Patria? Montiran sodni proces zaradi domnevne korupcije pri nakupu oklepnikov Patria je leta 2014 pripeljal do obsodbe predsednika SDS Janeza Janše. 20. junija 2014 ga je množica podpornikov pospremila na prestajanje kazni na Dob.

V slogu Putinove Rusije

S tem je Evropska unija znova dobila političnega zapornika v slogu Putinove Rusije. Ob tem je odveč ponavljati vse tiste podrobnosti o tožilcih in sodnikih, ki so poskrbeli za tovrstno demontažo pravne države. Namen globoke države pa je bil dvojen: trajno odstraniti Janšo iz politike ter se mu maščevati tudi za propadel posel Sistemske tehnike z državo. V ozadju tega posla pa je bila vpletena tudi koroška družina Kos, njen najbolj znan predstavnik je nekdanji kriminalist in operativec Drago Kos, ki je »dober znanec« še iz časa afere Depala vas 20 let pred Patrio. Spomnimo: še v času Ropove vlade je bil posel s Sistemsko tehniko skoraj že sklenjen, nato pa je na javnem razpisu Patria zmagala, kar je sprožilo hude kritike. Najprej je bil »na tapeti« tedanji obrambni minister Karl Erjavec, vendar se je izkazalo, da on sploh ni bil glavna politična tarča, saj se je obsodbi izmaknil. Zato pa so na sodišče spravili Janšo, ki je bil v tistem času predsednik vlade, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Janši so tako hoteli podtakniti, da je »na neznanem kraju, ob neznanem času in na neznan način« dobil obljubo o podkupnini, če bo Patria izbrana na razpisu. Režiserji afere so se ob tem nadejali, da je imela finska Patria, ki je na veliko lobirala tudi v drugih državah, tudi v Avstriji imela opravka s sodišči in da bo obsodba Janše zaradi korupcije otročje lahek opravek.

Nastal je Odbor 2014

Kot je znano, se afera ni odvila v smer, kot so režiserji globoke države – med njimi tudi tedanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša – pričakovali. Sodba, zgrajena zgolj na podlagi indicev in seveda brez dokazov, je na koncu padla. Janša je bil iz zapora izpuščen, nato je spet postal premier, kar je bila seveda nočna mora tistih, ki so pričakovali njegov skorajšnji konec. Že takoj ob odhodu Janše v zapor pa se je razvila v tistem času ena najbolj vplivnih organizacij civilne družbe, tj. Odbor 2014, ki ga je vodil Aleš Primc. Odbor 2014 je začel z organizacijo vsakodnevnih shodov pred osrednjim ljubljanskih sodiščem, kjer so se odvijali številni govori posameznikov, svoje pa so dodali tudi kulturni ustvarjalci. Iz tega časa se je nabralo veliko foto, video in pisnega materiala, ki je bil nato vključen tudi v posebno knjigo. So se pa vztrajniki Odbora 2014 ob 10. obletnici zbrali na »Šormovem malnu«, kjer so se spominjali 250-ih shodov, ko so iskali in našli resnico in pravico. S svojo prisotnostjo jih je počastil tudi Janez Janša, ki se je jim je zahvalil za ves trud, posebej Alešu Primcu, ki je zadevo vodil.

Boj se nadaljuje

Žal pa je afera Patria povzročila veliko škodo Sloveniji. In kot kaže, tranzicijska levica, ki je navajena zmagovati s prevaro, ne misli odnehati. V uteho nam je, da aferi Patria oziroma njenim nosilcem ni uspelo zlomiti slovenske desnice, nekateri akterji, kot denimo Milan Brglez, ki je kot predsednik DZ poskrbel za protipravni odvzem poslanskega mandata Janezu Janši, pa so končali na smetišču zgodovine. Boj se nadaljuje.

Radonjić: Šlo je za proces brez potrebnih dokazov

»Iz časovne distance 10 let je vidno, da je šlo, vsaj kar zadeva Janeza Janšo, za proces brez potrebnih dokazov. Zato tudi ni bilo možno oblikovanje konkretnega časovnega okvirja. Z obtožnico so mu onemogočili artikulirano obrambo, kajti nasprotnega dokaza v pogojih nedefinirane obtožbe ne moreš izvesti. Janša bi moral raztegniti dogajanje skozi več mesečno časovnico, praktično dokazati, kaj je počel sleherno minuto v več mesecih. V četrt stoletni sodni praksi sem se seznanil s stotinami podobno absurdnih obtožnic, pa še sedaj ne vem, ali je šlo za politično motiviran konstrukt ali za ponovljeno državno tožilsko šlamparijo. Nagibam se sicer prvemu, morda celo kombinaciji obeh?! Kot je v navadi v našem sodstvu že od nekdaj so praktično vse, tudi najbolj absurdne obtožnice, obsojene na uspeh. Da so policija, državno tožilstvo in sodstvo inštrumenti globoko državnih struktur, v posledici česar zmanjka pravne države, ni več skrivnost za nikogar. Tisti, ki se zamerijo centrom moči, so vsakodnevni gosti sodišč, oblastniki in njih kamarila se na sodiščih ne pojavljajo, ali se praviloma izognejo pravici. Selektivna pravica pa je po definiciji krivica. Upam, da je Janši to vse jasno ter da se bo po poteku dveh let, ko pride na oblast, lotil pravosodja z vso nujno silo, osredotočeno, brezkompromisno,« pa je za naš medij zadevo komentiral nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je zaradi pravičnega sojenja v primeru Novič tudi sam izkusil t. i. globoko državo.

Preberite tudi: V novi št. revije Demokracija preberite: 10 let od največje pravne zlorabe v RS; 33 let samostojne Slovenije; Prizadetega teritorialca tožba; Reportaža izpred upravne enote; intervjuja: France Cukjati in Kozma Ahačič; Bo vojna v Ukrajini prerasla v globalni spopad?

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine