11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Devetčlanska družina na Lopati pri Celju brez strehe nad glavo; potrebna je finančna pomoč

Na Lopati pri Celju je pri obnovi temeljev stanovanjske hiše prejšnji teden prišlo do delne porušitve zunanje stene stanovanjske hiše v lasti družine Bučar. Neuradno je do nesreče prišlo zaradi nestrokovnega gradbenega posega oz. spodkopavanja hiše, ki je sedaj povsem neuporabna in jo bodo morali porušiti do tal. Pri zavarovanju hiše so sodelovali lokalni gasilci, ki so nudili pomoč delavcem elektropodjetja pri izklopu električne energije ter dežurnim vzdrževalcem plinske opreme pri prečrpavanju plina in odstranitvi cisterne.

 

Brez strehe nad glavo je tako ostalo kar devet ljudi, med njimi trije otroci. Po naših podatkih je bila hiša sicer zavarovana, vendar je do usodne poškodbe prišlo pri gradbenem posegu, zato je zavarovalnica zavrnila izplačilo nadomestila, prav tako tudi izvajalec gradbenih del ni imel zavarovane odgovornosti in ga družina, ki je ostala brez strehe nad glavo, sploh ne more izterjati. Družina Bučar je tako oškodovana kar dvakratno in povsem odvisna od tuje pomoči. Za zdaj naj bi si uredila zasilno bivanje pri sorodnikih.

Na stisko družine so se že odzvale nekatere humanitarne organizacije. Tako je župnijska Karitas župnije Celje Sveti Duh že začela z akcijo zbiranja darov, v akcijo se je vključila tudi Škofijska Karitas Celje. Finančni prispevki se tako zbirajo na računu št. 0510 0801 5567 619 – (Abanka), s številko sklica 29224 in namenom »Za družino Bučar«. Omenjena družina namreč samo za rušenje in odvoz stare hiše potrebuje petnajst tisoč evrov, stroški novogradnje tu sploh še niso všteti. Ves zbran denar bo strogo namensko porabljen za kritje stroškov oz poplačilo računov, povezanih z rušenjem oz. novogradnjo, so nam še sporočili s Škofijske Karitas Celje.

Odzvalo se je tudi celjsko Humanitarno društvo Enostavno pomagam, ki zbira finančne prispevke na račun 6100 0000 7496 313 (odprt pri Delavski hranilnici, sklic SI00 1152018, namen: Donacija za družino Bučar, koda namena: CHAR).

Prva sredstva za ureditev najnujnejših opravil že zbrana, vendar pa bodo z zbiranjem finančnih sredstev nadaljevali, da se bo do začetka zime družina lahko vselila v novo hišo, ki pa jo bo treba šele zgraditi.

O nesreči je poročal že Škandal24, ki je med drugim objavil tudi zapis prebivalke porušene hiše.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine