16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Strah pred novimi predčasnimi volitvami tako neizmeren, da so režimski mediji že začeli s pripravo terena za 3. opcijo

Peterica levih in levosredinskih strank, ki jih te dni vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec, se je znašla pred še eno težko izbiro. Potem ko se jim je NSi zahvalil za priložnost za sodelovanje v potencialni vladi in odkorakal stran, jim je zdaj ostala samo še Levica.

Nobena od strank nad tem scenarijem ni pretirano navdušena, saj se zavedajo, da program Levice ni realen. Ravno tako se zavedajo, da če ne sestavijo vlade, bodo prisiljene iti na nove predčasne volitve, ki pa za marsikatero od strank ne predstavljajo varne izbire, saj so jih ljudje že siti.

Potem ko so vztrajno zavračale sodelovanje z relativno zmagovalko volitev SDS, so LMŠ, SAB, SMC, SD in DeSUS prepuščene same sebi, vedoč, da karkoli naredijo, je obsojeno na propad. Tega pa se očitno zavedajo tudi režimski mediji, ki so že začeli pripravljati teren za naprej. Na 24ur.com so tako že začeli s pripravami terena za mogočo tretjo opcijo s člankom “Ljudstvo si ne želi novih volitev, za premierja pa raje kot Šarca ali Janšo koga tretjega”.

Resnici na ljubo, ljudstvo je svojo voljo izrazilo pred dvema mesecema, ko je kar dvakrat več glasov od drugouvrščene LMŠ prejela SDS. Na 24ur.com pozabljajo, da so bili prav oni tisti, ki so prej omenjene stranke potiskali v kot, kjer so se ena za drugo opredelile proti sodelovanju z zmagovalko junijskih državnozborskih volitev.

Tako zdaj začenjajo s postavljanjem vprašanja, kdo naj sestavi vlado. Odgovor je jasen, a ta odgovor jim ne ustreza, saj so tudi sami pomagali ustvariti nastalo politično krizo. Zavajanje je vidno najprej že v tem, kako so oblikovali vprašanje, ki ga je zanje Mediana zastavila anketirancem: “Kdo bi bil boljši predsednik vlade, Janša ali Šarec?” S tem kažejo, da jih ne zanimajo dejanski rezultati volitev, temveč pokušajo oblikovati javno mnenje.

Ustvarjanje javnega mnenja
Ljudje bi po anketi Mediane raje od predsednika SDS Janeza Janše ali Šarca videli, da vlado sestavi nekdo tretji. Vprašamo se lahko, ali gre tu za načrte o tako imenovanem tehničnem mandatarju, kakršnega so pred časom imeli na Hrvaškem s premierjem Tihomirjem Oreškovićem, ki je s položaja hitro odstopil, saj za sabo ni imel podpore nobene vladne stranke.

Si takega brezvladja želimo tudi v Sloveniji? Očitno so nekateri pripravljeni storiti vse, samo da ne pride do ponovnih volitev.

A. B./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine