11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Policija razgnala propalestinsko zasedbo univerze

Piše: Dušan Čegovnik, Essen (Spletni časopis)

Propalestinski aktivisti so v sredo zasedli inštitut Humboldt univerze v Berlinu. Študentje in študentke s palestinskimi rutami so vpili protisemitska gesla in popisali stene zgradbe s proti izraelskimi parolami. Vodstvo univerze jim je dalo čas, da do četrtka do 18.00 ure izpraznijo zgradbo univerze. Protestniki tega niso storili. Po posredovanju berlinskega župana Kaia Wagnerja in berlinske ministrice za znanost Ine Cybora, je v inštitut v četrtek ob 19.00 uri vstopila nemška policija in protestnike razgnala.

Vse protestnike so popisali in legitimirali pri odhodu iz stavbe. Šlo je za približno 150 demonstrantov.

Pozneje je policija zaprla del ulice pred vhodom v inštitut. Demonstranti so zmerjali policiste in vanje metali različne predmete. V prvih vrstah so bila mlada dekleta z rutami za Palestino, ki so skandirale: »Protest povsod po deželi.« Nekaj protestnikov je morala policija odvesti s prisilo. V inštitutu je bila tudi rektorica univerze Julia von Blumenthal, ki je podprla študente in jih nagovarjala, da se v miru razidejo. »Pomembno je, da sem skupaj s študenti, da jim pokažem, da sem tudi njihova predsednica.«

Rektorico so pozneje v nemških medijih kritizirali. Predstavnik stranke CDU Dustin Müller jo je z opozorilom, da je na univerzi ustvarila prostor za izražanje sovraštva do Judov, pozval jo k odstopu. Cybora pa je ocenila, da je vodstvo univerze ukrepalo pravilno, ko je protest razgnalo. »Antisemitizem in poveličevanje terorja sta nesprejemljiva in diskreditirata vsak protest.« Predsednica Humboldt univerze Julia von Blumenthal je izjavila tudi: »Argumenti tistih, ki trdijo, da gre v Gazi za genocid, me ne prepričajo. Kajti ne vidim, da bi bil cilj izraelske vlade uničiti prebivalstvo v Gazi.« Protestniki so očitali Izraelu umor naroda. Podobno kot v Ljubljani so zahtevali končanje vojne, prepoved izvoza orožja iz Nemčije v Izrael, finančno in diplomatsko pomoč, brezpogojno solidarnost s palestinskim narodom in končanje znanstvenega sodelovanja z Izraelom. Ob 22.00 uri so iz policijskega vozila sporočili: “Policijski ukrepi v zgradbi so končani. Ni več razloga za protest.” Pred inštitutom je bilo še 50 protestnikov, vzklikalo protisemitske parole in prepevalo. Univerza Humboldt v Berlinu prepoveduje sodelavcem fotografirati propalestinske grafite in jih razširjati v javnosti. V antisemitskih krogih Hamasov napad 7.oktobra opravičujejo kot antikolonialno dejanje osvoboditve. Potrebna bosta dva tedna, da bodo popravili škodo v zgradbi univerze, v katedri za socialno znanost.

V akciji prekinitve zasedbe univerze je sodelovalo 500 policistov. V petek popoldne je prišlo še 150 proizraelskih protestnikov iz organizacije »Petki za Izrael«. Predstavnica tega gibanja je izjavila: »Zasedbo univerze bi lahko prekinili že prej. Želimo dati znak in pokazati Judom, predvsem judovskim študentom, da so pri nas v Nemčiji varni in da za tem stojimo.« Univerza je v soboto vložila tožbo zaradi uporabe znaka nedovoljene organizacije (Hamas). Tisti protestniki, ki niso prostovoljno zapustili univerze, bodo dobili še denarne kazni za povzročeno škodo. Ko je rektorica Jula von Blumenthal videla, kakšno razdejanje in škodo so povzročili protestniki, je dejala, da bi ravnala drugače. To pomeni, da bi že prej soglašala s prekinitvijo protesta. Pogajanja s protestirajočimi študenti niso prinesla uspeha. Le manjšina študentov se je mirno razšla. Petri, judovski študent medicine na univerzi Charite´, predsedujoči judovske študentske zveze v Nemčiji, je vrh univerze in policijo kritiziral, da protesta že prej niso prekinili.

V prihodnosti bo nemška policija podobne proteste na univerzi še hitreje zatrla.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine