11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Je papežu Frančišku “ušlo”? “Pedrov je že tako preveč …”

Piše: Nova24tv.si

Papež Frančišek je med srečanjem z italijanskimi škofi za zaprtimi vrati ponovil, da homoseksualcem ne bi smeli dovoliti, da postanejo duhovniki, so v ponedeljek poročali italijanski mediji. Za člane skupnosti LGBTQ je uporabil slabšalni izraz “peder”.

Dva največja italijanska dnevnika La Repubblica in Corriere della Sera sta citirala papeža Frančiška, ki je dejal, da so tako semenišča kot duhovniške fakultete že preveč polne “frociaggine” – slabšalni italijanski izraz, ki se v grobem prevaja kot “peder”.

Papež Frančišek je slabšalni izraz uporabil med srečanjem s škofi, ko je ponovil, da homoseksualcem ne bi smeli dovoliti, da postanejo duhovniki. La Repubblica je svojo zgodbo pripisala več nedoločenim virom, Corriere pa je dejal, da ga je podprlo nekaj neimenovanih škofov, češ da papež kot Argentinec morda ni razumel, da je italijanski izraz, ki ga je uporabil, žaljiv.

Spletna stran s političnimi trači Dagospia je prva poročala o domačem incidentu, ki bi se naj zgodil 20. maja, ko je italijanska škofovska konferenca odprla štiridnevno skupščino z nejavnim srečanjem s papežem.

Zdi se, da je odnos do LGBTQ s strani Cerkve jasen. (Foto: epa)

87-letni Frančišek je doslej izkazoval bolj strpno stališče do skupnosti LGBTQ. Leta 2013, ob začetku svojega papeževanja, je slavno rekel: “Če je oseba gej in išče Boga ter ima dobro voljo, kdo sem jaz, da sodim?” Lani pa je duhovnikom dovolil, da blagoslavljajo člane istospolnih parov, kar je sprožilo številčno nasprotovanje in burno reakcijo.

Kljub temu je podal podobno sporočilo o gejevskih seminaristih – brez poročane psovke – ko se je srečal z italijanskimi škofi leta 201 in jim rekel, naj skrbno preverijo prosilce za duhovništvo in zavrnejo vse domače homoseksualce. V dokumentu iz leta 2005, objavljenem pod Frančiškovim pokojnim predhodnikom Benediktom XVI., je Vatikan dejal, da lahko Cerkev upošteva v duhovništvu tiste, ki so tako vsaj tri leta premagovali homoseksualna nagnjenja. Dokument pravi, da bi morali biti prepovedani homoseksualci in tisti z “globoko zasidranimi” gejevskimi nagnjenji ter tisti, ki “podpirajo tako imenovano gejevsko kulturo”.

Mediji poročajo, da papež izjave še ni komentiral.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine