11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Gibanje Svoboda in SD pripravili predlog deklaracije ob 20-letnici članstva Slovenije v EU: koliko je v njej iskrenosti?

Piše: G. B. 

Poslanci Svobode so v sodelovanju z SD ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU pripravili predlog deklaracije, v kateri med drugim izražajo zaskrbljenost zaradi vzpona protievropskih in populističnih gibanj v Evropi, poudarjajo pomen poglabljanja evropske integracije ter se zavzeli za pospešitev procesa širitve EU na Zahodni Balkan.

Kot je danes na novinarski konferenci dejala poslanka Svobode in kandidatka za evropsko poslanko Tamara Vonta, bodo deklaracijo vložili v DZ, ki naj bi jo obravnaval maja. V njej izražajo “globoko zaskrbljenost zaradi vzpona protievropskih, populističnih in ksenofobnih gibanj po Evropi, ki želijo mobilizirati državljane na podlagi svojih evroskeptičnih, nacionalističnih, protekcionističnih in unilateralističnih programov, ki delujejo v nasprotju s temeljni cilji evropske solidarnosti in sodelovanja”. To je po njenih besedah osnovna in najpomembnejša točka. Med ostalimi je omenila izboljšanje komunikacije evropskih institucij in njenih najvišjih predstavnikov z državljani EU. “Vztrajamo pri nadaljnjem poglabljanju evropske integracije ter tesnejšemu povezovanju znotraj EU. Zagovarjamo močno, stabilno, varno, enotno in gospodarsko uspešno EU,” je dejala. Posebej je izpostavila tudi pospešitev procesa širitve EU na Zahodni Balkan s ciljem, da vse države Zahodnega Balkana postanejo polnopravne članice EU do leta 2030.

Sicer pa v deklaraciji ugotavljajo, da se je v dveh desetletjih svet opazno spremenil, prav tako se je spremenila Slovenija. Kot je dejala, jih to utrjuje v spoznanju, da je bil vstop v EU prava odločitev. Prizadevajo si, da bi Slovenija ostala aktivna in konstruktivna članica EU. EU tudi pozivajo, da v povezavi z vsemi oboroženimi konflikti, ki se pojavljajo in se bo verjetno tudi v prihodnosti, obsodi vse vojne zločine, terorizem, maščevanje nad civilnim prebivalstvom ter omejevanje humanitarne pomoči, je nanizala poslanka. Opozorila je še, da je Sloveniji v evropskem proračunu za obdobje od leta 2021 do 2027 skupaj s sredstvi mehanizma za okrevanje in odpornost na voljo več kot deset milijard evrov sredstev, ki jih “moramo odgovorno črpati in transparentno porabiti”.

Seveda se postavlja vprašanje, koliko je v tem predlogu deklaracije resničnega evropskega duha. Iz same vsebine je namreč povsem jasno, da želi tranzicijska levica skupaj z evropskimi kolegi nadaljevati s krepitvijo globalne levičarske agende, povsem očitno pa je tudi, da si želi takšne EU, ki bo delovala po načelih leninskega demokratičnega centralizma. Kar pomeni, da bi se krepile pristojnosti centra EU na račun suverenosti. Takšne Evropske unije pa si lahko želi samo Rusija, saj je znano, da bi to oslabilo notranjo povezanost EU in okrepilo centrifugalne sile.

V sami deklaraciji je sicer mogoče zaznati tudi simpatiziranje s propagandno agendo teroristične organizacije Hamas. Povrh tega pa se avtorji sprenevedajo tudi glede porabe evropskih sredstev, ki jih je Sloveniji priborila prejšnja vlada, sedanja pa očitno zelo slabo izkorišča ta sredstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine