11.6 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Med migranti tudi ruski agenti – tudi zato so meje Rusije odprte za tiste, ki želijo emigrirati

Piše: Vančo K. Tegov

V dveh letih je iz Rusije zbežalo na sto tisoče ljudi, ki so nasprotovali vojni in represiji. Tudi agenti tajnih služb so »na protivojnih krilih« prileteli in  se razporedili po  Evropi. In še kje.

Kremelj je izkoristil množični beg opozicijsko nastrojenih državljanov iz Rusije, da je pod to krinko v evropske države poslal poklicne vohune, saboterje in najete morilce. O tem piše Wall Street Journal, ki analizira okoliščine umora ruskega pilota prebežnika Maksima Kuzminova v Španiji.

V objavi na WSJ se ugotavlja, da je Kuzminov, ustreljen v mestu Villajoyos 13. februarja letos, le eden od mnogih ubitih ali nenadoma umrlih Rusov, ki so tako ali drugače jezili ruskega diktatorja Vladimirja Putina.

Rusko vohunjenje prisotno vsepovsod

Omeniti velja, da se Moskva niti ne poskuša pretvarjati, da nima nič z umorom svojega nekdanjega pilota. “Ta izdajalec in zločinec je postal moralno truplo ravno v trenutku, ko je načrtoval svoj umazan in grozen zločin,” je dejal vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin.

Od invazije na Ukrajino so številni ugledni Rusi umrli v nenavadnih okoliščinah na treh celinah. Wikipedia ima celo ločen članek »Sumljive smrti ruskih poslovnežev (2022-2024)«, ki ponuja seznam 51 imen. WSJ piše, da so vsaj nekateri med njimi postali žrtve ruskih agentov, razkropljenih po svetu, zlasti med zadnjim valom protivojne emigracije.

Evropski uradniki menijo, da je Kremelj namerno pustil ruske meje odprte, kar je omogočilo več sto tisočem Rusov, da pred mobilizacijo in represijo pobegnejo v Evropo, Srednjo Azijo in na Kavkaz. Navsezadnje so skupaj s temi “begunci” v Evropo prodrli novi ruski agenti – namesto tistih “diplomatov”, ki so bili v zadnjih dveh letih množično izgnani iz Evrope. Zvito in ne  zadosti  poglobljeno  analizirano  s strani naših služb na Zahodu.

Zahodni obveščevalci celo trdijo, da ruski agenti postajajo vse bolj predrzni in ustvarjalni pri zatiranju nestrinjanja v tujini. V operacijah vse pogosteje uporabljajo tudi tuje državljane, ki jim dodeljujejo vohunske naloge(poznamo Latino ameriškega para v Sloveniji).

Umor Maksma Kuzminova v Španiji

Kot je že  pisal UNIAN, so sredi februarja v Španiji našli ustreljenega ruskega pilota Maksima Kuzminova, ki je poleti s helikopterjem odletel v Ukrajino in se predal ukrajinskim oblastem. Kot so sporočili iz Glavne obveščevalne uprave, je bila napaka Kuzminova v tem, da ni hotel ostati v Ukrajini, nato pa je v Španijo povabil tudi svojo nekdanje dekle. V tem času zelo verjetno »obdelana« s strani Rusov za posebne naloge, kot je zmanjšanje pozornosti v njeni prisotnosti.

Smrti Kuzminova se niso veselili le ruski propagandisti in vodje posebnih služb. Tudi njegov lastni oče, ki očitno v celoti deli agresivno politiko Kremlja, o njem ni našel prijaznih besed.

Kaj pa  v Sloveniji?

Si lahko samo predstavljamo kakšna močna in enosmerna in prostovoljna  indoktrinacija obstaja v Rusiji.  To je posebej pomembno tudi za našo Slovenijo ko pomemben del starih struktur pri nas pa tudi njihovi naraščajniki, ki so vmes spletli močne poslovne  vezi  z »Matko Rosijansko« tudi tako, da so  postali gostitelji določenim »protivojnim« odposlancem za potrebe vohunjenja. To pride tako daleč da speljejo na spolzek teren tako daleč in tako visoko, da mora sama najvišja oblast v državi »taktizirati« in pustiti dovolj časa, da se pripravijo za lastni »izgon«.  Zato ni odveč dodatna pozornost.

Za vsak primer!

Vir: VSJ&VTC

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine