11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Zvezna republika Jugo-Slovenija? Ne, hvala!

Piše: Vančo K. Tegov

Ali mora vse, česar se nova vlada in njena neuravnovešena politika dotakne, spremeniti v drek? S samo državo Slovenijo se tako ne ravna. Kdor tako in z namenom, da to onečedi, umaže,  ravna zoper državo samo in njene temelje. Takšnemu je treba prisoditi izgon in iz soban odločanja in ga poslati v njegovo kakršnokoli zasebnost, ki bo samo njegova. To mora biti jasno komurkoli. In kadarkoli. In kjerkoli v Sloveniji.

Kaj se dogaja? Jezikovna federalizacija Slovenije. Mila formulacija glede na področje v katerem se posega. Nekdo se je zamislil, da, ker je dobil nekaj žvenketajočega med volilno kampanjo, mora pohiteti in na vrat na nos nekaj sprejeti.  In kaj bi naj? Uvedli učenje in poučevanje v jezikov narodov nekdanjih republik  v slovenskih šolah. Mimogrede,  v nekih drugih časih  sem kot študent bil zadolžen za sprejem tujih študentov in bil kasneje kot sodelavec  angažiran v njihovi »pripravljalnici« za študiranje v jeziku države gostiteljice. Popolnoma enako se lahko naredi sedaj. V kolikor od nekaterih tujih državljanov, delavcev v Sloveniji,  pridejo družinski člani  živeti poleg njihovega »pater familias-a«, naj bodo nekaj časa v pripravljalnem obdobju in se kasneje vključijo v pedagoški proces glede na starost pridruženih članov. Skrajni nonsens je, da sedaj  slovenski prosvetni delavci in vsi ki so vključeni v tem da se morajo, da jih država sili v učenje nekega eks-jugoslovanskega  jezika.

Kdo je tako visoko postavljen institucionalen bedak, ki  se je tega domislil? Kako se tak človek pogleda v slovensko jezikovno ogledalo in kaj mu to ogledalo odgovori. Če bi  bilo ogledalo personalizirano, bi takšnemu  osebku »pljunilo« v slovenski izdajalski obraz.

Bil sem zaprepaden ko sem zasledil na YT posnetek,  na kateremu  se nek predstavnik nekega  kulturnega društva  iz Postojne z dvema učenkama v srbski narodni noši v oddaji RTV Srbije,  pogovarja in razlaga, da je nastopil skrajnji čas, da se v Sloveniji začne uporabljati in poučevati v njihovem( in še od koga drugega) maternem jeziku, celo  v posameznih  šolskih  predmetih podajanje šolske  snovi v  njihovem( na slovenskem v tujem jeziku) jeziku. Še to, da so oni dogovorjeni s srbsko vlado, da bodo poročali o tem kako gre realizacija po  tem vprašanju.

Vsiljuje se. Kaj? Diktat Svobode, Socialnih demokratov in Levice ne sme izbrisati slovenske narodne zavesti v Evropi, ki je utrjena v slovenskem jeziku, literaturi, gledališču. In  tako naprej.. Do kod …ne be bo šlo.. »Non pasaran«!

Urejenost sedaj?

Zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje SFRJ ni potreben in zanj ni ustavne podlage, na kar opozarja tudi  Zakonodajno pravna služba. Ustava namreč določa posebne pravice avtohtonih madžarske in italijanske narodne skupnosti in napotuje na ureditev posebnih pravic in položaja romske skupnosti.

Posebnega varstva in pravic drugih narodov Ustava RS ne ureja, zagotavlja pa vsakomur enakost pred zakonom.

Upam da tako  ostane.  Več kot toliko ni potrebno.  Na nek način je to žalitev za intelekt  tudi za prenekaterega od teh  morebitnih priseljencev in njihovih kasneje pridruženih priseljencev.

Kaj je potrebno?

Vsi spodobno slovensko čuteči ljudje domačega in tujega  sveta, ljudje dobre volje, ki v Sloveniji čutite svoje korenine in jo imate ali jo čutite kot deželo svojih srečnih otrok, zaščitite domovino z glasnim:

NE!  Ponovnem poskusu Jugo-slovenizacije bisera pod Alpami, da je Slovenija  to kar mora biti in je prav da je, samo to: Za vse oaza osebne rasti, varnega doma in košček zemlje kjer se bodo  počutili dobro brez da bi uporabljali  tujerodne jezike,  le jezik ljubezni in navezanosti na Slovenijo uporabljajte. To je edini pogoj za vašo neizmerno srečo. In našo!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine