11.6 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Kaj počno Afganistanci potem, ko dobijo dovoljenje za prebivanje? Ukvarjajo se s tihotapstvom ljudi!

Policisti so dne 5. julija v večernem času  pri opravljanju nalog s področja varovanja državne meje na makadamski mejni prometni povezavi Lisac (RH)–Sušak (RS) ustavili dve vozili nemških registrskih številk, ki sta pripeljali neposredno drugo za drugim iz smeri Hrvaške, poroča PU Koper.

V postopku ugotavljanja identitete oseb v vozilu je bilo ugotovljeno, da je prvi osebni avtomobil vozil državljan Afganistana z veljavnim nemškim dovoljenjem za prebivanje. Poleg voznika so bili v avtomobilu še štirje državljana Irana (oče, mati in dva mladoletna otroka) brez dokumentov, veljavnih za vstop v Slovenijo oz. države Evropske unije.

Drugi osebni avtomobil pa je prav tako vozil drž. Afganistana z veljavnim nemškim dovoljenjem za prebivanje. Ob vozniku so se v vozilu nemških registrskih številk nahajali trije sopotniki drž. Irana (oče, mati in mladoleten otrok) brez dokumentov, veljavnih za vstop v Slovenijo oziroma države Evropske unije, še poroča PU Koper.

Za državljane Irana, ki so se nahajali kot sopotniki v osebnih avtomobilih, je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji in da so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili na nedovoljen način, saj niso posedovali nobenih dokumentov, potnih listov in ustreznih viz. Pripeljani so bili v prostore PP Ilirska Bistrica, kjer so zaprosili za mednarodno zaščito.

V postopek so se vključili kriminalistični inšpektorji SKP PU Koper, ki so prevzeli postopek obravnave kaznivega dejanja, saj je na podlagi ugotovljenega obstajal utemeljen sum, da sta voznika drž. Afganistana izvršila kaznivo dejanje Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po čl. 308/III KZ-1, s tem, da se je v osebnih avtomobilih nemških reg. št.  po ozemlju Slovenije prevažalo 7 drž. Irana, brez vizumov oz. dokumentov, potrebnih za dovoljen vstop v Slovenijo; v Slovenijo so vstopili na nedovoljen način.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da so si z opisanim dejanjem storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 9500 evrov.

Obema drž. Afganistana je bila zaradi podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja preko meje ali ozemlja države po čl. 308/III KZ-1 odvzeta prostost. Po zaključenem policijskem postopku sta bila dne 7. julija 2018 s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku OS Koper, ki je zoper oba odredil pripor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine