23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V Špilju danes poteka avstrijska vaja varovanja meje

Avstrija bo danes v Špilju izvedla vajo varovanja meje v primeru prihoda večje skupine migrantov. Na prikazu in preizkusu zmogljivosti bo sodelovalo več sto policistov in vojakov, med njimi tudi pripadniki nove enote za varovanje meje Puma.

Vajo si bosta ogledala ministra za notranje zadeve in obrambo Herbert Kickl in Mario Kunasek. Sprva je bila načrtovana za 25. junij, ko Slovenija obeležuje dan državnosti, a so jo nato po protestih iz Ljubljane preložili za en dan.

Na vaji v neposredni bližini avstrijsko-slovenskega mejnega prehoda Šentilj, kjer so avstrijske oblasti v času begunskega vala pred tremi leti postavile obsežen ograjni in registracijski sistem za sprejemanje migrantov, bodo po napovedih prikazali, kako ustaviti večjo skupino migrantov. Sodelovala naj bi tudi nova enota za varovanje meje, imenovana Puma, ki jo sestavlja 600 pripadnikov varnostnih sil. Enota naj bi bila v celoti vzpostavljena šele septembra, tokrat naj bi preverili njeno pripravljenost za ukrepanje.

Po besedah ministra Kickla so na vajo povabili policiste vseh avstrijskih dežel, da bi pokazali odločenost Dunaja, da v Avstriji ne bodo dopustili novega migrantskega vala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine