21.3 C
Ljubljana
torek, 24 septembra, 2024

Dogovoru glede imena Makedonije nasprotujeta tako grška politika kot tudi makedonski predsednik Ivanov

Makedonski premier Zoran Zaev in zunanji minister Nikola Dimitrov sta danes želela predsednika države Gjorga Ivanova seznaniti z dogovorom z Grčijo o novem imenu države, vendar je predsednik po dveh minutah odšel s sestanka, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Kot so sporočili z urada makedonskega predsednika, je Ivanov po dveh minutah vstal in odšel s sestanka brez želje, da bi izvedel več o dogovoru. Hkrati so napovedali, da bo Ivanov danes nagovoril javnost.

Iz vladne službe za medije so sporočili, da sta Zaev in Dimitrov poskušala na konstruktiven način predstaviti sporazum in se pogovoriti o njem, vendar ju je Ivanov prekinil in odšel s sestanka, pri čemer je zavrnil pogovor o koristih tega zgodovinskega dogovora za makedonsko prihodnost.

Ivanov in opozicija dogovor z Grčijo zavračata. Predsednik meni, da mora biti novo ime Makedonije v okviru sedanje makedonske ustave.

Makedonski premier Zaev in grški premier Aleksis Cipras sta v torek dosegla dogovor, da se bo nekdanja jugoslovanska republika Makedonija poslej imenovala Republika Severna Makedonija. Cipras je dogovor, s katerim sta državi rešili 27-letni spor, označil za “veliko diplomatsko zmago in veliko zgodovinsko priložnost za regijo”, pozdravila ga je tudi mednarodna skupnost.

V Grčiji dogovoru z Makedonijo nasprotujeta opozicija in koalicija

Grška opozicijska stranka Nova demokracija je kritična do dogovora o imenu Makedonije, ki ga je v torek z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom sklenil grški premier Aleksis Cipras. Že v torek so tudi v skrajno desni koalicijski stranki Neodvisni Grki napovedali, da dogovora v parlamentu ne bodo podprli.

Vodja grške konservativne opozicijske stranke Kiriakos Micotakis je medtem sporazum danes označil za slabega. “To, da so (Atene) sprejele obstoj makedonskega jezika in naroda, je nacionalni umik,” je poudaril. Premierja je ob tem obtožil, da se gre tajno diplomacijo in dodal, da vlada v parlamentu nima večine za podporo temu dogovoru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že v torek je vodja manjše koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos sporočil, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla dogovora. Cipras bo sicer parlament z dogovorom seznanil v petek.

Grški parlament bo dogovor potrjeval šele, ko bo Makedonija spremenila ustavo.

Dogovor mora najprej potrditi makedonski parlament. O tem bo odločal prihodnji teden, pri čemer je za ratifikacijo potrebna absolutna večina. Nato bodo jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena. Šele nato bodo, če bo predlog na referendumu potrjen, spremenili ustavo.

Z nasprotovanjem se doma sooča tudi makedonski premier Zaev. Vodja opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je v torek dejal, da takšen dogovor “predstavlja sprejetje vseh grških stališč”. To, da je pristal na spremembo ustave ter notranjo in zunanjo uporabo novega imena, po njegovih besedah predstavlja “kapitulacijo Zaeva”. Zaskrbljenost je izrazil tudi predsednik Gjorge Ivanov, ki je opozoril na ustavnopravne težave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine