14.9 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Nemško ustavno sodišče razsodilo, da učitelji v javnem šolstvu ne smejo stavkati

Učitelji, zaposleni kot javni uslužbenci, nimajo pravice do stavkanja, je odločilo najvišje nemško sodišče, ki ima sedež v mestu Karlsruhe.

 

Do razsodbe je prišlo zaradi primera štirih učiteljev, ki so se stavke in protesta udeležili v svojem delovnem času, zato so bili kaznovani. Po nemški zakonodaji o javnem sektorju namreč učitelji ne smejo stavkati. Razsodba sodišča naj bi služila kot merilo za podobne pravne bitke javnih uslužbencev v prihodnosti.

Odločitev zveznega ustavnega sodišča je sicer zelo jasna in nedvoumna, saj na tem področju ni popuščalo v smer kompromisov. Kot poroča spletna stran nemške televizije ZDF, javni uslužbenci v Nemčiji nimajo pravice do stavke že od Weimarske republike dalje. Sem uvrščajo tudi učitelje, ki imajo osrednjo vlogo v državi in družbi.

ZDF tudi poroča, da nemški ustavni sodniki ne želijo posegati v zakonodajo o javnih uslužbencih, saj bi to lahko sprožilo verižno reakcijo. Zaradi možnosti, da bi se nasprotniki lahko pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, so nemški ustavni sodniki v odločbi zapisali, da prepoved pravice do stavke izhaja iz dolgoletne tradicije, s katero so povezani tudi ustavni temelji Nemčije.

In kako je s tem v Sloveniji? V naši domovini so stavke javnega sektorja, še posebno učiteljev, nekaj normalnega …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine