23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

SDS: Prijazna uprava zagotavlja večjo povezanost med ljudmi in državo

Davčna uprava mora biti odprta in strokovna in ljudem pomagati pri razumevanju njihovih pravic in obveznosti.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=k9qRwjwIC_E

Če imamo nizke davke, potem je manj sive ekonomije, to je znanstveno strokovno dokazano v vseh državah. Če imamo na drugi strani svetovanje, opozarjanje in tako naprej, tako imenovano prijazno finančno upravo, prijazno davčno upravo, prijazne inšpektorje, potem je tudi povezanost med državo in ljudmi večja.

Zagotovili bomo prijazno, učinkovito, strokovno in sodobno davčno administriranje, ki bo zavezancem omogočila enostavno in gospodarno izpolnjevanje njihovih obveznosti. Kjer bo to možno in smiselno bomo postopke avtomatizirali.

Davčna uprava ne bo več represiven organ, pač pa bo postala odprta in strokovna organizacija, katere delovanje bo pregledno. Z zavezanci bo predvsem sodelovala in jim pomagala pri razumevanju njihovih pravic in obveznosti.

Institut davčne tajnosti bomo uredili tako, da ta ne bo več ščitil davčnih utajevalcev in da bo preventivno pripomogel k preprečevanju davčnih utaj, razkrivanju neplačnikov ter povečanju plačilne discipline.

Predpisane globe so večinoma v nesorazmerju s storjenimi prekrški. Primeri takih zakonov so Zakon o gozdovih (prevoznice), Zakon o cestnih prevozih in Zakon o davčnem potrjevanju računov. Zato predlagamo uvedbo takih kazni oziroma prekrškov, ki bodo sorazmerne storjenemu dejanju in uvedbo kaznovalne politike, pri kateri se bo kršitelja pri prvem storjenem prekršku samo opozorilo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine