25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Za Lenarčičem več kot 7000 kilometrov, pred njim najdaljša etapa v letošnji misiji

Slovenski letalec in okoljski raziskovalec Matevž Lenarčič je v preteklih dneh preletel prve štiri etape in skupaj 7112 kilometrov na poti iz Maribora, prek Kapadokie, Hurgade in Al Aina do letališča  Jinnah v neposredni bližini Karačija, kjer se trenutno nahaja. 

Predvidoma v sredo 18. aprila bo nadaljeval pot proti Bangladešu, to bo tudi najdaljša letošnja etapa. Pred pristankom v kraju Cittagong bo Lenarčič preletel indijsko podcelino. Na tem delu  pričakujemo tudi najbolj zanimive podatke o meritvah koncentracij črnega ogljika. Nad Indijo je namreč Lenarčič tudi v preteklih poletih večkrat izmeril presenetljivo visoke koncentracije, zato bodo še posebej zanimive primerjave letošnjih meritev s preteklimi.

Cilj letošnje misije, ki poteka v znamenju koncepta Zero emission living je opraviti meritve nad Azijo, zato bo Lenarčič že v tem tednu nadaljeval pot proti Kitajski. Prva postaja na Kitajskem je v kraju Nanning, nato pa bo 28. aprila pristal v Zhengzhou, kjer je kot gost povabljen na veliki letalski miting, na katerem se bodo srečali tudi piloti, ki so leteli okoli sveta v letalih z vzletno težo maksimalno 7000 kilogramov. Organizatorji Zhengzhou Airshowa so uredili vsa potrebna dovoljenja za prelet Kitajske in zagotovili ustrezno gorivo za Lenarčičevo letalo.

Spremljajte letošnjo misijo na: www.worldgreenflight.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine