23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Lenarčič v Hurgadi čaka na nadaljevanje poti

Četrti dan letošnje misije Green Light World Flight, nadaljevanje poti čaka Matevž Lenarčič v Hurgadi v Egiptu. Pristanek v znanem egiptovskem letovišču ni bil načrtovan, do spremembe poti je prišlo zaradi slabega vremena in negotovih razmer v gorovju med Trčijo in Iranom, ki ga je sprva nameraval Lenarčič preleteti.

Območje je zaradi vojaških aktivnosti turških, ameriških in ruskih zračnih sil,nemirno in negotovo, režim letenja pa se dnevno spreminja glede na potek vojaških operacij. Kljub temu, da je dovoljenje za prelet Irana pridobljeno v zadnjem hipu, se je Lenarčič odločil za spremembo poti. Dovoljenje se je namreč nanašalo samo za instrumentalno letenje, kar pomeni da bi moral leteti na višini 4600 m, kjer je letenje v oblakih zaradi nabiranja ledu na letalu nemogoče.

Ker je bila vremenska napoved proti Iranu še naprej slaba, dovoljenje pa je veljalo samo za 11. april, so se v ekipi odločili za obvoz preko Cipra in Egipta. Zahvaljujoč izredno hitri intervenciji osebja iz agencije White Rose Aviation so v rekordnem času pridobili dovoljenje za prelet Cipra, Egipta in pristanek v Hurgadi. Vsi inštrumenti na letalu so na prvih dveh etapah delovali brezhibno, rezultate dosedanjih meritev že obdeluje znanstveno raziskovalni del ekipe Green Light World Flight.

Nadaljevanje poti preko Savdske Arabije je načrtovano za petek 13. aprila, vendar je še negotovo zaradi nemogočih zahtev Qatarja za prelet njihovega zračnega prostora. Naslednja postaja je Al-Alain v Združenih arabskih emiratov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine