14.9 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Odbor DZ za kulturo vlado pozval k polnemu financiranju javne službe STA

Parlamentarni odbor za kulturo se je danes seznanil z letnim poročilom Slovenske tiskovne agencije (STA) za lansko leto. Člani odbora so ob številnih pohvalnih besedah na račun dela STA vlado pozvali, naj zagotovi proračunska sredstva, ki bodo v celoti zadoščala za financiranje javne službe, ki jo izvaja STA.

Direktor STA Bojan Veselinovič je namreč ob predstavitvi poročila opozoril, da delež nadomestila za opravljanje javne službe, ki ga STA prejema iz proračuna, predstavlja samo še polovico vseh ustvarjenih prihodkov. Zakon o STA pa določa, da je država kot ustanoviteljica in lastnica nacionalne tiskovne agencije dolžna zagotavljati sredstva za izvajanje javne službe.

Po Veselinovičevih besedah se država premalo zaveda poslanstva in vloge STA. Dejstvo, da agencija polovico sredstev pridobi iz tržnih dejavnosti, namreč predstavlja veliko tveganje in nevarnost za poslovanje STA in tudi razmere v celotni medijski krajini, je opozoril. Družba bi se namreč lahko znašla na točki, ko bi morala poseči po odpuščanju zaposlenih, je dodal.

Tudi predsednik nadzornega sveta STA Marko Hočevar je zaskrbljen, ker izvajanje javne službe ni finančno pokrito iz javnih sredstev, kar predstavlja veliko tveganje za poslovanje družbe. Zato je člane odbora zaprosil, naj STA podprejo v prizadevanju, da bi bili vsi stroški javne službe pokriti iz proračuna. Po Veselinovičevih besedah bi to pomenilo dodatnih 100.000 evrov, s katerimi bi zagotovili stabilnost poslovanja v letu, ki prihaja.

Takšna pobuda je naletela na podporo med člani odbora, ki so s sklepom vladi naložili, naj zagotovi proračunska sredstva, ki bodo v celoti zadoščala za financiranje javne službe, ki jo izvaja STA.

Tudi generalni direktorici direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Tamari Vonta se zdi prav, da bi javno službo STA polno financirali. Po njenih besedah je nesprejemljivo, da nekoga, ki je uspešen pri zagotavljanju tržnih prihodkov, kaznuješ z manj sredstvi za izvajanje javne službe.

Bolj zadržan je bil minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Tone Peršak. Kot je dejal, se te težave zavedajo, a verjetno ni področja v kulturi, za katerega bi lahko rekli, da dobi dovolj sredstev. Opozoril je na vrsto področij, kjer so primanjkljaji bistveno večji. “Se pa strinjam, da je treba v prihodnje razmišljati, kaj si predpisujemo, pa ne razmišljamo o tem, ali bomo to lahko tudi financirali,” je dodal.

V razpravi na seji odbora je bilo sicer slišati precej pohvalnih besed na račun dela STA. Vloga STA je po mnenju predsednika odbora Dragana Matića (SMC) v času poplave tendencioznih in lažnih novic zelo pomembna. Kot zelo pomembno institucijo, na katero gleda z velikimi simpatijami, je STA ocenil tudi Primož Hainz (DeSUS). Popolno podporo agenciji je izrekla tudi Violeta Tomić (Levica), saj je STA po njenih besedah “eden redkih, če ne edini medij, kjer lahko dobiš objektivne novice”.

Kot izhaja iz letnega poročila, je STA leto 2017 sklenila s 3,9 milijona evrov prihodkov, kar je za tri odstotke več kot v letu 2016, za približno enak odstotek so se zvišali tudi odhodki. Delež sredstev, ki jih za opravljanje javne službe STA zagotavlja država v obliki proračunskega nadomestila, se je znova znižal, in sicer na 50,7 odstotka. Agencija je leto sklenila s približno 6300 evri dobička.

V družbi izpostavljajo pomen oblikovanja kakovostnih informativnih vsebin v slovenskem in angleškem jeziku, s katerimi kot nacionalna tiskovna agencija zagotavljajo široko družbeno obveščenost domačih in tujih javnosti.

Po besedah direktorja agencije je cilj družbe, da postane vodilni ponudnik kakovostnih medijskih storitev, njeno vodilo pa objava mnenjsko nevtralnih, celovitih in ažurnih vsebin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine