11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Ministrica Stojmenova Duh in škandalozni nakup računalnikov

Piše: Vida Kocjan

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je za 13.000 računalnikov, ki jih očitno nihče noče in ne potrebuje ter tudi nihče ne ve, kje so, zapravila 6,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja – podobno je 6 milijonov evrov zapravila tudi Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje.

Jeseni 2023 je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Gibanje Svoboda) izvedla javno naročilo za 13.000 prenosnih računalnikov. Zanje je iz državnega proračuna plačala 6,5 milijona evrov, podlaga za to pa naj bi bila novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Doslej so razdelili le 39 računalnikov, kje hranijo preostale ministrica ni pripravljena povedati, domnevno zaradi varnosti. Na novinarski konferenci prejšnji teden pa je dejala, da za hrambo mesečno plačujejo 2.500 evrov. Ker se poraja tudi dvom, ali so bili plačani računalniki sploh dobavljeni, smo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja ministrstvu poslali zahtevo za posredovanje pogodbe s prodajalcem.

Stojmenova Duh se zapleta

Ko so novinarji prek poizvedovanj, poslanci Slovenske demokratske stranke pa prek pisnih poslanskih vprašanj začeli raziskovati zgodbo, nad katero so od prvega trenutka močne sence dvoma o netransparentnem in nesmotrnem trošenju davkoplačevalskega denarja, se je ministrica Stojmenova Duh z vsakim odgovorom bolj zapletla. Pri vsem tem pa je najbolj pomenljiv molk predsednika vlade Roberta Goloba, ki vse do zaključka naše redakcije primera še ni komentiral. Gre za znesek, s katerim bi lahko zgradili kakšen vrtec, manjšo šolo ali dom za starejše občane.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine