12.9 C
Ljubljana
torek, 22 oktobra, 2024

Nekdanji voditelj oddaje 24ur znova v vlogi vladnega medijskega lakaja, nekoč je bil tudi Türkov piarovec in pod Bratuškovo direktor Ukoma

Piše: G. B. 

“Za prvo gosto smo zato izbrali ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in ministra za obrambo Marjana Šarca, oddajo pa bo vodil Boštjan Lajovic,” je pred včerajšnjim objavila vlada na omrežju X (nekdanjem twitterju). No, v zapisu so se sicer precej nerodno zatipkali, a več pozornosti kot jezikovne napake vzbuja dejstvo, da je v vlogi povezovalca programa Boštjan Lajovic. 

Dokaz objavljamo tukaj:

Vlada obljublja “zanimive” video vsebine

Namreč, Golobova vlada je začela s snemanjem t. i. podkastov, to je video vsebin, ki jih nato objavljajo na spletnih straneh. V glavnem gre za pogovore, torej intervjuje s člani vlade. Ker ji prevzem RTV ob siceršnji naklonjenosti vseh tiskanih dnevnikov, Odlazkovega, Petričevega in Petanovega medijskega imperija ter Pop TV očitno ne zadostuje, mora svoj medijski primat pokazati tudi na takšen način. Podkaste bodo snemali v prostorih Ukoma, prvega je posnel Lajovic s Tanjo Fajon in Marjanom Šarcem.

»Gostje bodo zanimivi in zelo raznoliki – od ministrov, državnih sekretarjev in drugih vladnih predstavnikov do strokovnjakov različnih strok in znanj. Podkast bo v celoti nastajal v produkciji in v prostorih Ukoma. Imeli bomo več voditeljev. Praviloma bodo to zaposleni v državni oziroma javni upravi, po potrebi (glede na vsebino epizode) pa bomo sodelovali s kakšnim zunanjim sodelavcem oziroma sodelavko. Oddaje bodo predvidoma objavljene ob petkih dopoldne, za zdaj pa načrtujemo eno do dve oddaji na mesec,« so pojasnili na vladnih straneh. Prvi bo na ogled na voljo ta petek, še pojasnjujejo.

Radi ga imajo predvsem Türk, Klemenčič in Bratuškova

Boštjan Lajovic je sicer znano medijsko ime. Ko je leta 1995 Pop TV začela z oddajanjem, je bil eden od osrednjih voditeljev informativne oddaje 24ur, skupaj z Darjo Zgonc. Vendar je kasneje menjal zaposlitve, med drugim je bil na Delu, Mladini (kjer je bil urednik njene spletne strani) ter tudi TV Slovenija. Ob tem pa ni deloval samo v medijih. Med leti 2013 in 2015, torej v času, ko sta vlado vodila najprej Alenka Bratušek in za njo Miro Cerar, je bil direktor Urada za komuniciranje Vlade RS (krajše UKOM). V zadnjem času pa je predstavnik za stike z javnostjo na ministrstvu za infrastrukturo, torej spet pod Bratuškovo, kar pomeni, da je očitno njen medijski zaupnik.

Ni pa skrivnost, da je bil Lajovic nekaj časa v službi tudi kot tiskovni predstavnik nekdanjega “tretjerazrednega” predsednika republike Danila Türka, v času pred volitvami leta 2012 je bil tudi hud kritik Türkovega konkurenta Boruta Pahorja, ki pa je dotedanjega predsednika gladko premagal. Kar je bilo za Lajovica precej nerodno, saj po odhodu svojega dotedanjega šefa ni mogel takoj zamenjati službe in je moral nekaj mesecev delati za – Pahorja.  Nekaj časa je računal, da bi postal tiskovni predstavnik protikorupcijske komisije, ki jo je takrat vodil Goran Klemenčič. No, nato ga je rešila Bratuškova in ga pripeljala na UKOM. A tudi po letu 2015, ko je Lajovic zapustil UKOM, je bil očitno Klemenčič, takrat že pravosodni minister v Cerarjevi vladi, pripraven šef za Lajovica, ki je pri njem postal tiskovni predstavnik.

Kakorkoli že, očitno je bil Lajovic v zadnjih letih dovolj vdan kader tranzicijske levice, da ga sedaj uporabljajo kot izvajalca pri snemanjih video-pogovorov. Njegovo najnovejšo vlogo pa so – s precejšnjo naklonjenostjo – opazili tako rekoč vsi mediji, tudi tabloidni. Zagotovo se mu v tem primeru kot nekdanjemu direktorju UKOM-a godi precej bolje kot njegovemu kasnejšemu nasledniku Urošu Urbaniji, ki ga MSM mediji obravnavajo izrazito sovražno.

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine